Hlavní navigace

Víte, jak se do PC správně instaluje procesor? - 2.díl

18. 11. 2015

Sdílet

 Autor: (c) malexeum - Fotolia.com
Chcete si sami postavit nový počítač? Pak jednou z operací, která vás bude čekat, bude nejen výběr toho správného procesoru, ale i jehož montáž na základní desku. Poradíme vám, jak na to a jakých chyb se vyvarovat!

Předcházející díl

 

Při výběru procesoru je třeba zvážit řadu parametrů. V tomto článku vám nabízíme návod pro výběr toho nejlepšího procesoru pro vás a vaše potřeby a samozřejmě i návod, jak procesor do počítače nainstalovat.

Výběr správného procesoru v nižších třídách

Pokud je váš rozpočet omezenější, můžete zkusit sestoupit na ještě nižší cenovou úroveň k procesoru AMD FX-8320, což je velmi výkonný procesor, který pořídíte už za cenu okolo 4 000 Kč. Ještě o úroveň níže pak je procesor AMD Athlon X4 860K, který může být váš už za cenu okolo 2 000 Kč, což je v podstatě jeden z procesorů APU (Accelerated Processing Unit -- obsahuje v jednom pouzdře jádro procesorové jednotky CPU i grafické jednotky GPU), ovšem se zakázanou grafickou jednotkou.

Ono vůbec platí, že pokud plánujete za procesor utratit méně než 8 000 Kč, je lepší vsadit na procesory firmy AMD, protože pro tyto procesory existuje celá řada levných, ale dobře vybavených základních desek. Kromě toho procesory firmy AMD mají stále funkční takové funkce, jako je šifrování a virtualizace, tj. funkce, které má Intel u svých levnějších procesorů Core i3 či Pentium zakázány.

AMD APU. APU (Accelerated Processing Unit) obsahuje v jednom jak CPU, tak GPU

Na trhu existuje samozřejmě daleko více procesorů, než ty, které jsme uvedli v tomto článku. Procesory uvedené v tomto článku představují pouze ty nejlepší tipy od nás v různých cenových hladinách. Obecně platí, že procesory řady Intel Core i7 patří mezi ty nejvýkonnější a nejvhodnější pro práci s multimédii. Procesory řady Core i5 nemají integrovánu podporu multithreadingu a jsou tak méně výkonné než procesory Core i7, nicméně jsou dostatečně výkonné pro hráče počítačových her a naprostou většinu ostatních uživatelů. Procesory řady Core i3 jsou sice nejslabší, ale pro ty uživatele, kteří svůj počítač příliš nezatěžují, plně postačí.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?