Hlavní navigace

Víte, jak si zkontrolujete teplotu CPU ve svém počítači? – 5.díl

9. 12. 2020

Sdílet

 Autor: (c) bugtiger - Fotolia.com
Přečtete, jakými způsoby je možné sledovat teplotu CPU ve vašem počítači a jak ji případně snížit, pokud bude příliš vysoká.

Předcházející díl

Nemá náhodou vaše jednotka CPU ve vašem počítači příliš vysokou teplotu? Pokud se váš počítač neočekávaně vypíná, často zatuhne nebo se během zpracovávání výpočetně náročnějších úloh pracuje příliš pomalu, může být příčinou právě přehřátí jednotky CPU. Sledování teploty CPU je rovněž zásadní při přetaktovávání procesoru počítače – určitě nechcete třeba při zvyšování výkonu svého ne právě levného Core i9-10900K nechtěně zajít příliš daleko.

Jak snížit teplotu jednotky CPU? – pokračování

Pokud nepomůže ani výměna teplovodivé pasty, pak pravděpodobně vámi používaný systém chlazení jednoduše není schopen odvést takové množství tepla, jaké produkuje jednotka CPU. Tato situace nastává typicky tehdy, když používáte standardní nebo středně výkonný chladič od výrobce třetích stran s některými čipy vyšší třídy. To samé pak platí dvojnásob, pokud se pokoušíte o přetaktování. V tomto případě je tedy nasnadě koupě nového chladiče CPU.

Solidním, a přitom cenově dostupným vzduchovým chladičem je třeba Cooler Master Hyper 212 (v Amazonu je k mání za 35 USD). Díky většímu chladiči a větráčku je ve srovnání se standardními chladiči pro CPU AMD a Intel o slušný krok napřed.

Pokud bychom šli ještě dál, a to jak ve velikosti, tak ceně, pak lze doporučit chladič Noctua NH-D14 (v Amazonu k mání za 75 USD), který patří k nejúčinnějším chladičům vůbec. Vzhledem ke své značné velikosti ovšem může bránit v přístupu k paměťovým modulům a do menších počítačových skříní jej možná nedostanete vůbec.

soutez_casestudy

Za zvážení stojí i řešení v podobě kapalinového chlazení s uzavřeným okruhem, které umožňuje osáhnout ve srovnání s chlazením vzduchem daleko nižších teplot, současně se jedná o řešení, které je jednoduché na instalaci a s minimálními nároky. Povedeným základním řešením je v tomto smyslu 120 milimetrová jednotka EVGA (k dostání v Amazonu za 55 USD). Pokud ovšem plánujete přetaktování, zvažte koupi modelu s větší 240 milimetrovým výměníkem – modelu příznačně označeného jako EVGA CLC 240 (v Amazonu za 105 USD).

Veškeré kovové části a větráčky zvládnou i ty nejdivočejší pokusy o přetaktování. Kapalinové chlazení nabízí samozřejmě vícero výrobců, nicméně my jsme osobně použili kapalinové chlazení EVGA v sestavě pro testování samostatných grafických karet a dosáhli jsme skvělých výsledků.

Byl pro vás článek přínosný?