Hlavní navigace

Víte vše o formátu Blu-ray? 2. díl

8. 7. 2010

Sdílet

Blu-ray je optické úložné médium, které bylo původně vyvíjeno pro ukládání obsahu v kvalitě High Definition (HD).

Blu-ray je optické úložné médium, které bylo původně vyvíjeno pro ukládání obsahu v kvalitě High Definition (HD). Slouží především jako úložiště pro HD video, HD hry či archivaci nebo ukládání kteréhokoli jiného obsahu. Blu-ray nabízí v jedné vrstvě kapacitu 25 GB, je ale dostupný i s dvěma vrstvami s kapacitou 50 GB. Vyšší kapacity jsou právě ve vývoji, přičemž 100 GB a 128 GB varianty jsou očekávány v roce 2011.

Blu-ray disky přicházejí v témže fyzickém formátu jako DVD a CD s typickým průměrem 12 cm a tloušťkou 1,2 mm. Blu-ray vyvinuly firmy Sony a Philips a jeho první specifikace byla vytvořena v roce 2004. Trvalo však další dva roky, než se na trhu objevily první vypalovačky Blu-ray disků.

První díl tohoto článku: http://pcworld.cz/hardware/vite-vse-o-formatu-blu-ray-10930

Různé typy Blu-ray disků

Optická média Blu-ray přicházejí ve třech různých variacích. Blu-ray ROM je verze určená pouze pro čtení - používá se pro distribuci filmů, videonahrávek, her nebo softwaru. Blu-ray Recordable, zkráceně BD-R, je standard umožňující jeden zápis. Na trhu se vyskytuje v kapacitách 25 GB a 50 GB.

Blu-ray Re-Writable, zkráceně BD-RE, představuje přepisovatelný standard. Je rovněž k dostání v kapacitách 25 GB a 50 GB. Zároveň existuje mnoho různých verzí, které se liší maximální rychlostí zápisu dat. V současnosti je nejčastěji nabízena varianta pro dvourychlostní zápis dat. BD-RE je možné přepsat až 1000x.

•    Přepisovatelný Blu-ray BD-RE

BD-RE používá vrstvy s fázovou změnou, které se již dříve dobře osvědčily v DVD-RW a CD-RW technologiích. Bylo logickým krokem pokračovat ve výzkumu existujících materiálů s fázovou změnou a přizpůsobit ji pro novou vlnovou délku laseru 405 nm, která se používá v Blu-ray technologii. Například výrobce Mitsubishi/Verbatim používá oblíbené záznamové vrstvy SERL založené na eutektických polovodičových materiálech. Disk je možné přepsat až 1000x. BD-RE se používá především pro dočasné uložení dat nebo zkoušku vypalování, tj. testování nově vyvíjeného softwaru, her, videonahrávek nebo nových hardwarových zařízení.

•    Zapisovatelný Blu-ray BD-R

BD-R je formát Blu-ray typu WORM (Write Once Read Many), jehož hlavní využití spočívá v archivaci a distribuci videonahrávek, her, softwaru nebo kteréhokoli jiného obsahu. V raných fázích vývoje BD-R patřily anorganické látky jako tekutý nitrid, oxid telurový či slitina křemíku a mědi mezi oblíbené materiály používané v záznamových vrstvách. Tyto materiály mají společné to, že jejich odrazivost/polarizace se po zápisu změní z vysoké na nízkou úroveň, a proto se pro ně užívá označení HTL (High-to-Low) BD-R. Dnes používá tyto materiály stále mnoho výrobců; jak pro jednovrstvé BD-R s kapacitou 25 GB, tak i dvouvrstvé s 50 GB. První specifikace Blu-ray určily standard pro HTL média. Disky BD-R HTL jsou vyráběné podobným způsobem jako RW média typu DVD-RW či CD-RW prostřednictvím naprašovacího zařízení.


Blu-ray se záznamovou vrstvou AZO

Ve výrobě CD-R a DVD-R slouží organické materiály typu AZO nebo ftalokyanová barviva jako  záznamové vrstvy pro média s možností jednoho zápisu. Organické materiály kombinují výhody anorganických záznamových vrstev s výhodou nákladově úsporné výroby. Průkopníci organických záznamových materiálů proto okamžitě zahájili výzkum na tomto poli.

soutez_casestudy

Blu-ray

Organické záznamové vrstvy BD změní po zápisu svou odrazivost/polarizaci z nízké na vysokou. Tento nový standard zvaný LTH (Low-to-High) Type si asociace BDA záhy osvojila. Koncem roku 2007 se do oběhu dostaly první vypalovačky a videorekordéry podporující média LTH Type a od března 2008 je s tímto standardem kompatibilní také Sony Playstation 3 s instalovaným firmwarem 2.20 nebo vyšším. Podpora BD-R LTH Type se stala později roku 2008 povinnou, takže veškerý dnešní hardware musí tento standard podporovat.

Blu-ray

Jak již bylo zmíněno, kompatibilita s vypalovačkami / videorekordéry a přehrávači je již dnes vysoká a zlepšuje se s každým novým kusem Blu-ray hardwaru, který přijde na trh. Většina modelů z roku 2009 média LTH Type podporuje, zatímco kompatibilita starších systémů je obvykle zajištěna prostřednictvím aktualizace firmwaru poskytované výrobcem hardwaru. Dostupnost této aktualizace je možné zjistit zpravidla na webových stránkách výrobce a také na různých internetových fórech.

Byl pro vás článek přínosný?