Hlavní navigace

Volání devadesátek: Nová verze prohlížeče Vivaldi je internetovým balíkem

28. 6. 2021

Sdílet

 Autor: © Victoria - Fotolia.com
Vivaldi 4.0 jde proti produktům Big Tech. Zahrnuje e-mailového klienta, kalendář i RSS čtečku.

Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Vlastně, ozývají se devadesátá léta a chtějí zpět svůj prohlížeč. Vivaldi, jeden z prohlížečů pro fajnšmekry, sbírající drobky, které po sobě zanechaly Chrome a Edge, se vydal cestou připomínající dávný Netscape Navigator, první prohlížeč, který ve své době dokázal dosáhnout dominance.

Součástí nové verze Vivaldi 4.0 je totiž e-mailový klient, kalendář a též RSS čtečka a prohlížeč tak připomíná balík Netscape Communicator 21. století. Byť pamětníci můžou namítnout, že jeho skutečným pokračovatelem byla Mozilla Suite vycházející ze stejného kódu...

Tvůrci Vivaldi však nejspíš věří, že jejich prohlížeč čeká lepší konec, než jaký potkal Netscape, který nejdřív o vůdčí pozici připravil Internet Explorer, aby se po něm posléze prakticky zcela slehla zem.

 

Zlo jménem Big Tech

Spoluzakladatel společnosti Jon von Tetzchner o prohlížeči Vivaldi hovoří jako o odpovědi na Big Tech, tedy na ty největší technologické společnosti jako jsou Google, Apple, Amazon nebo Microsoft, které v současnosti čelí tlaku zákonodárců a oficiálních autorit.

„Doba slepé důvěry v Big Tech skončila,“ prohlásil Tetzchner. „Čím dál tím víc lidí vyhledává spolehlivé a funkční alternativy k nástrojům, které nabízejí technologičtí giganti. Vivaldi jsme uzpůsobili právě těmto potřebám a integrovali do něj funkce, díky nimž získáte větší kontrolu nad svými daty a prací.“

Jde o zajímavý přístup, i kdyby měl pouze jít proti úpadku integrovaného softwaru, ať už jde o jmenovaný Netscape Communicator, AppleWorks, Microsoft Works nebo Lotus Jazz. Prohlížeč Vivaldi tak zůstává základním stavebním kamenem nového konstruktu.

A také tím, co Tetzchner poprvé představil před pěti lety: široce uzpůsobitelným prohlížečem, který šel proti strohosti prosazované Chromem, a kterou si dříve či později osvojily i další velké prohlížeče.

Možnosti nastavení Vivaldi jsou stále nepřeberné a to až do té míry, že uživatelé zvyklí na minimalismus zavedených prohlížečů, se mohou cítit ztraceni. Nováčkům je však nabídnuta pomocná ruka a na výběr ze tří rozvržení dle komplexnosti.

CS24

Tou největší novinkou je však už zmíněné rozšíření způsobem, že Vivaldi už není jen prohlížečem, ale také e-mailovým klientem, RSS čtečkou a kalendářem. Ani jedna z funkcí se sice nevyrovná samostatné aplikaci, ale o to tu nejde.

Pokud se totiž uživatel rozhodne pro Vivaldi, činí tak s ochotou něčeho se vzdát (funkcionality), za účelem získání něčeho jiného (centralizované zkušenosti). Navíc, Vivaldi e-mailového klienta, RSS čtečku i kalendář označuje jako beta verze čili je nasnadě, že později ještě dojde k jejich vylepšení.

Byl pro vás článek přínosný?