Hlavní navigace

Všechny novinky po ruce aneb jak začít s Google Reader - 1. díl

11. 8. 2012

Sdílet

Kdo má pořád chodit do schránky a třídit reklamy s novinami? Pohyb tělu prospívá, ale ráno si chci se svým šálkem čaje prostě sednout k počítači a mít všechny zprávy na dosah myši. Pomůže Google Reader.

Pakliže jste o nástroji Google Reader ještě neslyšeli, vězte, že se jedná o pokročilou webovou RSS čtečku, která umožňuje správu odběrů a nabízí přehledné řazení nových zpráv. Pokud již Google Reader používáte, několik následujících odstavců pro vás nebude žádnou novinkou, avšak dále narazíte na několik užitečných triků, o nichž jste možná doposud neslyšeli.

Systém RSS (Really Simple Syndication, Rich Site Summary, RDF Site Summary – interpretací akronymu existuje hned několik) slouží pro jednoduchou agregaci nových webových příspěvků tak, aby měl čtenář k dispozici rychlý přehled o tom, co který server naposledy publikoval. RSS je ze své podstaty využíván především weby s rychle se měnícím obsahem, mluvíme tedy převážně o zpravodajských serverech. Ke každému článku se ve formátu RSS zachytí důležitá informace, jako je titulek a část obsahu, kterýžto text jsou schopny zobrazit nástroje zvané RSS čtečky. Čtenář tak získá přehled o nových zprávách ze všech vybraných webů, přičemž se po kliknutí na odkaz dostane k celému článku.

Existuje celá řada desktopových i webově orientovaných RSS čteček a jednou z nich je právě služba Google Reader, na níž se v našem workshopu zaměříme. Jakožto webová služba nabízí Google Reader tu nespornou výhodu, že se ke svým odběrům dostanete z kteréhokoliv počítače či mobilního zařízení, neboť je nastavení spjato s vaším Google účtem a uloženo v cloudu. Není navíc nutné instalovat žádnou aplikaci, s Google Reader se pracuje přes webové rozhraní.

google reader

 

Začínáme s Google Reader

Používáte-li již některou ze služeb společnosti Google, jako je mailová schránka Gmail nebo Google+, můžete se do Google Reader přihlásit pod svým stávajícím účtem. V opačném případě si účet nejprve vytvořte (Přejděte na Google.cz, klikněte na tlačítko Vy+ na levé straně horní lišty a pokračujte tlačítkem Sign up).

Po přihlášení do služby Google Reader si pravděpodobně všimnete, že je úvodní stránka poměrně strohá. Kategorie Odběry v levém panelu bude prázdná a v hlavním (pravém) podokně uvidíte několik zpráv z různých serverů či magazínů, které vám Google pro začátek doporučil podle toho, jaký obsah jste na internetu v poslední době vyhledávali. V tuto chvíli tedy nemáte přihlášeny žádné odběry RSS, pojďme to napravit.

google reader

Pro přidání nového odběru klikněte na oranžové tlačítko Přihlásit, načež se zobrazí adresní řádek, do nějž můžete zadat adresu svého prvního odběru. V mnoha případech zde stačí uvést přímou adresu webu, z nějž si přejete přijímat zprávy. Pakliže daný server dělí své RSS na podkategorie, nabídne vám Google Reader po kliknutí na tlačítko Přidat všechny dostupné možnosti, v opačném případě (server podkategorie nevyužívá) se přihlášení provede ihned. Kupříkladu v případě serveru PCWorld pouze vepište www.pcworld.cz a klikněte na Přidat.

google reader pcw

Nyní již server PCWorld uvidíte v levém panelu v kategorii Odběry.

google reader pcw

Někdy se však může stát, že vámi vybraný server využívá podkategorie, nicméně zadání pouhé adresy hlavní stránky nebude fungovat. Jako příklad si vezměme český zpravodajská server Tyden.cz, který uživatelům umožňuje přihlášení celé řady samostatných rubrik, nicméně zadáte-li do adresního řádku po kliknutí na tlačítko Přihlásit adresu www.tyden.cz, Google Reader vás bude informovat, že nebyl zdroj RSS nalezen.

V takovém případě je vhodné RSS zdroje vyhledat manuálně přímo na stránkách vybraného serveru. Každý slušný web disponující RSS zobrazuje někde na titulní straně odkaz či tlačítko pojmenované jako RSS, přes které se dostanete adresám odběrů. Zůstaneme-li u serveru Tyden.cz, dostanete se po kliknutí na odkaz RSS na stránku čítající všechny dostupné podkategorie odběrů. Jakmile si některý vyberete, klikněte na něj pravým tlačítkem a z menu vyberte Kopírovat adresu odkazu.

google reader rss

Nakonec se vraťte zpět do Google Readeru a zkopírovaný odkaz již úspěšně přihlaste přes tlačítko Přihlásit.

soutez_casestudy

 

V následujícím díle se zaměříme na sdružení odběrů do kategorií a na přizpůsobení uživatelského rozhraní.

Byl pro vás článek přínosný?