Hlavní navigace

Vstup Twitteru na burzu není bez rizika

8. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © bluedarkat - Fotolia.com
Společnost se snaží přesvědčit investory, aby se zúčastnili první veřejné nabídky akcií. Analytici však upozorňují na možná rizika.

V podkladech pro americkou Komisi pro cenné papíry se Twitter zmiňuje o 55 obchodních rizicích, která podrobněji rozebírá na mnoha dalších stránkách.

Společnost se například přiznává ke špatné finanční historii, ovšem velké riziko vidí také v pomalém rozšiřování uživatelské základny. Současně si je vědoma toho, že si příliš velkým počtem zobrazovaných reklam může znechutit některé uživatele, a upozorňuje na možnost zákazu služby v některých zemích.

Podle analytiků je zřejmé, že si dal Twitter na seznamu možných rizik velmi záležet. To však na druhou stranu není nijak překvapivé. Vzhledem k problémům, kterým při vstupu na burzu čelil Facebook, je nyní opatrnost rozhodně na místě.

„Není nic neobvyklého na tom, že firmy sestavují takto rozsáhlé seznamy rizik, které mohou ohrozit peníze investorů,“ vysvětluje analytik Dan Olds. „Firmy tím nakonec chrání především samy sebe.“

Za jedno z hlavních rizik Twitter považuje pomalé získávání nových uživatelů či klesající zapojení těch stávajících. „Naše finanční výsledky byly a budou z velké části závislé na rostoucím počtu uživatelů a jejich zvýšené aktivitě na naší platformě. Očekáváme, že tempo růstu uživatelů se za nějakou dobu zpomalí,“ píše Twitter v dokumentech pro regulační úřad.

Twitter se současně potýká s velkými provozními ztrátami. Kumulovaná ztráta prý ke konci června letošního roku dosáhla již 418 miliónů dolarů. „Přestože naše tržby rychle rostou (z 28,3 miliónu v roce 2010 vzrostly na 316,9 miliónu v roce 2012), očekáváme, že do budoucna se tento růst zpomalí. Jedním z důvodů bude právě i klesající růst uživatelské základny,“ uvádí Twitter.

Podle nezávislého analytika Jeffa Kagana je nyní prací investorů, aby potenciální rizika zhodnotili. „Investoři chtějí vydělat peníze. Nepůjdou do toho kvůli posílání tweetů. Pokud na Twitteru nevydělají, investují do něčeho jiného,“ řekl Kagan.

Nejčastější otázkou investorů bude podle Kagana to, za jak dlouho se jim jejich investice vrátí. Na tu se však odpovědi zřejmě nedočkají.

Byl pro vás článek přínosný?