Hlavní navigace

Vybíráme elektronické hračky pro sportovce - 2. díl

27. 4. 2013

Sdílet

 Autor: © Maridav - Fotolia.com
V následujícím díle budeme pokračovat v tipech na výběr elektronických hraček pro běžce.

Předchozí díl

Při výběru monitoru tepové frekvence sáhněte po takovém, jehož bezdrátová technologie je kompatibilní s technologií, již využívají vaše GPS hodinky (nebo telefon). Starší nekódované pásky (takové, které postrádají kód pro spárování s hodinkami) jsou dobré tak pro využití s běžeckým pásem v posilovně, nemají však příliš velkou hodnotu pro venkovní běh právě proto, že se neumí synchronizovat s hodinkami či telefonem. Bezdrátovou technologii ANT+ podporují firmy Garmin, Timex, Suunto a mnoho dalších; jde o nejlepší volbu, pokud se váš monitor nechystáte připojovat k telefonu. Novějším standardem je Bluetooth LE, který zase nejspíše nebudou podporovat vaše hodinky. Jeho prostřednictvím ale můžete monitor spárovat s iPhonem 4S nebo 5 či s některým novějším telefonem vybaveným Androidem. Monitory Polar bez Bluetooth budou fungovat pouze s hodinkami značky Polar.

Že vás pásky přes hruď omezují? Není důvod k obavám: Mio Alpha je slibnou možností pro atlety, kterou si uvážete na zápěstí. Je ale třeba hledat na zahraničních serverech. Doufáme, že se tento produkt brzy dostane i k nám (tip pro dovozce sportovního vybavení).

Garmin Foot Pod

Foot pod: Toto malé, lehké zařízení se běžně připíná ke tkaničce boty a sleduje váš trénink. Ať už tehdy, když běháte na běhacím páse, nebo ztratíte GPS signál někde v lese. Využívá malý akcelerometr, který přesně měří vaše tempo přímo na noze, a jeho výsledkem jsou mnohem přesnější výsledky, než jaké byste získali z pedometru na svém pase. Foot pody bezdrátově streamují data do vašeho GPS zařízení, které zaznamenává aktivitu.

Dokonce i v případě, že už máte GPS na jiném zařízení, počítá foot pod vaše tempo a udrží vaši rychlost a vzdálenost, i když ztratíte GPS signál – a to často automaticky. Jakmile foot pod vykalibrujete, je až úžasně přesný. Zajistěte kalibraci foot podu u známé vzdálenosti; novější hodinky vám umožní kalibraci pomocí GPS. Foot pod si budete muset vybrat takový, který je kompatibilní s vašimi hodinkami, což je stejné jako u monitoru tepové frekvence – buďto použijete technologii ANT+ nebo Polar. Zatím nejsou dostupné verze podporující technologii Bluetooth, ale co není, může být.

soutez_casestudy

Běžecké weby: Přihlašte se na běžeckou webovou stránku, která uloží všechna vaše nasbíraná data, automaticky vygeneruje cvičení a nalezne v okolí nové trasy. Analýza dat vám může pomoci vylepšit svůj trénink, mnoha běžcům také zvýší motivaci sdílení cvičení a tratí. Firmy Garmin, Suunto a Polar nabízejí své vlastní bezplatné služby, které jsou k dispozici k jejich produktům. Jestliže nechcete být svázáni s jedním výrobcem, je asi nejlepší volbou web Training Peaks. Stále však budete potřebovat web vašeho výrobce, na nějž budete importovat cvičení a trasy, které jste stáhli z Training Peaks.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?