Hlavní navigace

Vybíráme elektronické hračky pro sportovce - 6. díl

1. 5. 2013

Sdílet

 Autor: © Igor Mojzes - Fotolia.com
Šestý díl našeho povídání o sportovních gadgetech je zároveň druhou částí sekce o zdravém životním stylu.

Předchozí díl

Aplikace sledující příjem potravy pro smartphone nahrává jídla a počítá kalorie. Některé aplikace mohou dokonce za pomoci fotoaparátů skenovat čárové kódy a výsledky stahovat přímo z online databází. Většina monitorů aktivity od výrobců FitBit, Jawbone, LarkLife a dalších zahrnuje sledování příjmu potravy do svých vlastních, komplexnějších aplikací. Nejlépe hodnocenou samostatnou alternativou je MyFitnessPal. Pro našince je nicméně nepraktické, že tato aplikace neexistuje v české mutaci.

MyFitnessPal

Sledujte a analyzujte všechna svá data se zdravotní a fitness webovou stránkou. Většinou je nejlepší zůstat u stránky podporované vaším monitorem aktivity. Téměř všechny takové stránky pak zahrnují také příslušné podpůrné aplikace pro smartphone. K úspěšným zahraničním webům patří již zmiňovaný MyFitnessPal pro správu hmotnosti či Endomondo pro GPS analýzu tréninku. V ČR můžete využít třeba online trenéra Body IP.

Dobré doplňky

Pokročilé monitory aktivity mají dodatečné senzory (a jsou samozřejmě trochu objemnější), a mohou být užitečné pro lidi, kteří potřebují detailnější hodnocení aktivity a kalorií. Jenom pro zajímavost, takový model BodyMedia FIT (u nás ho neseženete) přidává k akcelerometru senzory galvanické odezvy kůže, průběžné změny teploty a teploty kůže pro přesnější měření spalování kalorií v průběhu dne. Basis Band (opět k zakoupení pouze online ze zahraničí) zvládá ještě o něco hlubší analýzu díky optickému monitoru tepové frekvence. Takové doplňky mohou být dobré pro „datové geeky“, kterým nevadí nosit trochu objemnější hodinky, mohou však být až příliš dokonalé pro běžné každodenní sledování základní aktivity.

Chytré monitory krevního tlaku se připojují k iOS zařízení (brzy je bude možné připojit i k zařízení s Androidem), a automaticky nahrávají váš stav krevního tlaku do online služeb, které jsme už zmínili. Fungují stejně jako běžný monitor krevního tlaku, ale po spárování s online službou vám mohou pomoci lépe zvládat svůj zdravotní stav. Withings Blood Pressure Monitor spolupracuje s mnoha službami a iOS zařízeními s 30-pinovým konektorem (respektive Lightning konektorem a redukcí), iHealth zase nabízí bezdrátové možnosti.

Technologie pokročily i ve vybavení pro diabetiky. Například monitory glukózy v krvi jako je iBGStar fungují jako běžný glukometr, umí však nahrávat data na smartphone a online služby pro sledování a analýzu vývoje. Opět ale bude asi nějakou dobu trvat, než se tyto vychytávky dostanou na náš trh.

CS24

Čemu se vyhnout

Vyhněte se bezdrátovým vahám, které neměří skladbu těla, nebo místo Wi-Fi používají Bluetooth či ANT+, aplikacím sledujícím příjem potravy, které postrádají prvek skenování čárového kódu nebo mají malou databázi, a také monitorům aktivity do telefonu. Ano, váš telefon sice má stejný senzor pohybu jako jakýkoliv monitor aktivity, ale není možné dosáhnout u něj stejné kvality výstupů a navíc jej budete muset často nabíjet.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?