Hlavní navigace

Vybíráme elektronické hračky pro sportovce - 8. díl

3. 5. 2013

Sdílet

 Autor: Techhive.com
Ještě pár dílů zůstaňme u doplňků pro cyklisty.

Předchozí díl

Měřiče výkonu jsou v našich luzích a hájích spíše záležitostí nadšenců; taky vzhledem k jejich ceně je pochopitelné, že měřičům v Česku pšenka nekvete a případní zájemci se musejí obracet do anglosaského světa. Například Stages Power Meter, velikostně asi nejmenší jednotka, stojí 699 dolarů (asi 14 tisíc korun), ale nemusí mít tak přesné výsledky jako jiné modely, protože měří pouze na jedné straně pedálu (pokud si tedy nekoupíte hned dva kusy). CyclesOps prodává řadu měřičů PowerTap, které mají formu středové osy, takže se integrují přímo do kol. SRM a SRAM jsou systémy na bázi převodníku kola, jejichž cena startuje na více než tisíci dolarech (více než 20 tisíc korun). Na světové trhy útočí i pedálové měřiče, dnes už je dostupný třeba model Polar Keo, v průběhu roku se pak začne prodávat i Garmin Vector. Tato zařízení můžete jednoduše přehazovat mezi více koly a hodnotí třeba i rozdíly v síle, kterou vydáte pravou a levou nohou – ovšem jsou opravdu pro geeky, protože se jedná o horkou novinku a podle toho taky vypadá jejich cena.

Wahoo BlueSC

Senzor rychlosti a tempa pomáhá cyklistům udržovat... tempo. A terénním jezdcům monitorovat svou rychlost v hlubokých kaňonech. Technologie je to stará a spolehlivá: všechny modely používají magnety na kole a vidlici, které se potkávají při každé otočce kola. Jako měřiče výkonu se umějí spárovat s cyklo computerem. ANT+ standardem je Garmin GCS 10 (je nám líto, ale na českých eshopech jsme jej opět nenalezli), jestliže chcete Bluetooth LE verzi pro váš telefon, pak volte Blue SC od Wahoo Fitness. Společnost Polar nabízí vlastní možnosti závislé na konkrétní modelu, které na rozdíl od integrovaných modelů od Garminu a Wahoo vyžadují koupi senzorů rychlosti a vzdálenosti.

Pak tu máme weby pro cyklisty, které jsou dnes již nezbytné pro sledování vašich dat a sportovních úspěchů. Využívejte stránku výrobce vašeho cyklo computeru, nebo navštivte TrainingPeaks pro hlubší (placenou) analýzu dat. Jestliže trénujete na výkon, poskytuje Training Peaks neuvěřitelné množství různých způsobů měření a analýz, a je volbou mnoha profesionálních cyklistických týmů.

CS24

Vybavte si svou posilovnu cyklotrenažérem. Kromě toho, že vám umožní trénovat nezávisle na počasí, můžete si díky němu zlepšit svou kondičku v kontrolovaných vnitřních podmínkách. Ty lepší trenažéry automaticky mění odpor (pomocí brzd a magnetů), čímž simulují kopce, vítr a další přírodní podmínky reálné cyklistiky. Volte takové trenažéry, které lze opět připojit k počítači, tabletu nebo smartphonu, a to pomocí technologie Bluetooth. Na externím počítači pak můžete ovládat výkon trenažéru pomocí různých aplikací.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?