Hlavní navigace

Vybíráme elektronické hračky pro sportovce - 9. díl

4. 5. 2013

Sdílet

 Autor: © stevanzz - Fotolia.com
V tomto díle se dočkáte dokončení povídání o gadgetech pro cyklisty.

Předchozí díl

Další modely, CycleOps PowerBeam a TacX Genius, umožňují vcelku precizní ovládání odporu a výkonu, využívají však tradičnější třecí přístup. CycleOps a TacX jsou uzavřené systémy, nabízejí však software pro virtuální cyklistiku té nejvyšší třídy. Kurt Kinetic InRide je zase senzor výkonu/adaptér pro skvělé trenažéry Kurt Kinetic (u nás k dispozici ve verzi Rock and Roll a Road Machine), který je schopen se dobře spárovat s Bluetooth LE kompatibilním počítačem, tabletem nebo smartphonem. Nedisponuje však ovládáním odporu (odpor nastavíte změnou rychlosti), ale je levný a budete si připadat, jako byste jeli po opravdové silnici.

Dobré doplňky

I v případě, že vlastníte cyklo computer, je výbornou aplikací pro cyklisty, kteří to se svým koníčkem myslí opravdu vážně, Strava. Díky této aplikaci můžete virtuálně závodit se zbytkem světa a porážet profesionální i amatérské jezdce. Tato služba, která opět umí exportovat data z cyklo computerů, porovnává všechny jízdy v historii na té samé trati a řadí jednotlivé jezdce do žebříčků podobných těm z opravdových závodů.

Webová aplikace TrainerRoad vás provede tréninky tak, že propojí váš počítač s vaším měřičem výkonu, monitorem tepové frekvence a dalšími senzory. Služba stojí 10 dolarů na měsíc a dokáže dokonce měřit odpor některých modelů měřičů výkonu. Jestliže preferujete virtuální závodění a cesty, aplikace a služba KineMap pro iPad přidá videa světových cest a závodů na základě vašeho tempa.

Čemu se vyhnout

Je jen jeden důvod, proč kupovat cyklo computer bez podpory GPS – a tím důvodem je omezený rozpočet.

Držte se computerů a senzorů podporujících technologii ANT+, pokud se nepřipojujete k vašemu smartphonu. V oblasti cyklo computerů totiž není příliš podporován Bluetooth LE. To se sice v průběhu jednoho či dvou let změní, pokud však chcete něco, co funguje nyní, je odpovědí ANT+.

Jestliže nejste skalním fanouškem společnosti Polar, nekupujte si její vlastní bezdrátový standard (a dražší senzory), ale počkejte na její produkty podporující Bluetooth LE.

A konečně, nekupujte si trenažér kola bez setrvačníku. Bez něj se totiž vaše kolo zastaví hned, jak přestanete šlapat.

soutez_casestudy

V dalším díle: Jak zvolit to správné fitness zařízení pro outdoorové aktivity

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?