Hlavní navigace

Vybudujte si vlastní sociální síť s pomocí Jcow - 1.díl

3. 7. 2011

Sdílet

 Autor: © cienpiesnf - Fotolia.com
V tomto článku vám ukážeme, jakým způsobem si můžete vybudovat svoji vlastní sociální síť, která bude mít většinu funkcí naprosto stejnou jako má Facebook.

Informační technologie se neúprosně vyvíjí, a to doslova raketovým tempem, což platí zejména pro internet. Ještě před osmi lety nic takového jako Facebook neexistovalo. Dnes je situace naprosto odlišná – čtvrtina všech uživatelů webu má uživatelský účet na sociální síti a zakladatel Facebooku – Mark Zuckerberg – je miliardářem.

Facebook ani zdaleka nebyl první sociální sítí, ale možnost online komunikace se mu podařilo zpopularizovat tak, jak nikomu jinému. V tomto článku vám ukážeme, jakým způsobem si můžete vybudovat svoji vlastní sociální síť, která bude mít většinu funkcí naprosto stejnou jako má Facebook.

Funkci sociální sítě dnes poskytuje celá řada platforem. Zřejmě nejzdařilejší emulaci (napodobeninu) Facebooku představuje Jcow. Poskytuje dokonce motiv, jenž dokáže web vaší sociální sítě vzhledově proměnit tak, aby vypadal stejně jako tato nejznámější sociální síť.

Jcow alias instantní sociální síť

Všechny verze aplikace Jcow až do verze 5.0 byly k dispozici zdarma. Verze 5.0 je již placená. Pokud se vám nechce vynakládat peníze na nejnovější verzi, nezoufejte, protože k dispozici je i konečná verze 4.x, která je velmi vydařená a navíc zcela zdarma.

Abyste mohli postupovat dle instrukcí v tomto článku, budete potřebovat prostor na webovém serveru, který podporuje skriptování v jazyku PHP a databázi SQL. Naprostá většina poskytovatelů internetového připojení či webových služeb tyto funkce při zřizování webhostingu nabízí i v těch nejzákladnějších balíčcích. Další možností je zprovoznění těchto služeb kvůli testování vašich nápadů nebo třeba pro úpravy motivů na vašem počítači (lokálně).

Web Jcow je velmi jednoduchý – tvoří jej soubory a složky se základním zdrojovým kódem pro skriptování a motivy, jež celkem zaberou jen několik megabajtů. Na druhou stranu si určitě všimnete, že jakmile se stránka stane aktivní a uživatelé začnou posílat příspěvky a multimediální soubory, obsah a velikost databáze do značné míry naroste.

V tomto návodu vás provedeme stažením a instalací souborů webu Jcow, a to ať již použijete ovládací panel poskytovatele internetového připojení či služeb, nebo budete vše nastavovat ručně. Poté si společně vysvětlíme, jaká nastavení vám pomohou upravit web přesně podle vašich představ.

Aplikace Jcow z vás zcela určitě neudělá přes noc takového boháče, jako je Zuckerberg, na druhou stranu vám ale poskytne poněkud odlišné a nové možnosti pro vaše fóra či komentáře na blogu a zároveň dodá vašemu webu nádech moderního způsobu komunikace po síti.

 

Krok 1.

Pokud váš poskytovatel webhostingu poskytuje ovládací panel (cPanel) s možností integrace instalátoru skriptů Softaculous či podobného, bude nastavení aplikace Jcow otázkou několika klepnutí myší. Stačí vybrat doménu, adresář, zadat název a popis webu, přidat uživatelské jméno, heslo a e-mailovou adresu správce. Nakonec klepněte na tlačítko Install.

Budování vlastní sociální sítě s Jcow - krok 1.

Krok 2.

Pokud váš poskytovatel webhostingu výše uvedenou funkci nepodporuje, pak budete muset ze všeho nejdříve nakonfigurovat databázi SQL. Průvodcem pro tuto operaci by vám měl být ovládací panel (cPanel) určený pro váš webový prostor, který by měl pojmenovat novou databázi, zvolit uživatelské jméno a heslo pro její správu. Ujistěte se, že tento účet má všechna potřebná oprávnění.

Budování vlastní sociální sítě s Jcow - krok 2.

Krok 3.

Stáhněte aplikaci Jcow. Nechcete-li platit za verzi 5.0, pak si na internetové adrese sourceforge.net/projects/jcow stáhněte zdarma dostupnou verzi 4.2.1. Stažený soubor rozbalte, následně spusťte FTP klienta pro přenos souborů, na webu vytvořte složku, kde se bude sociální síť nacházet, a do ní nakopírujte všechny rozbalené soubory. Nyní jste jenom krůček od toho, abyste měli nainstalovánu základní verzi platformy pro sociální síť.

Budování vlastní sociální sítě s Jcow - krok 3.

Dalšími kroky vás provedeme příští týden.

soutez_casestudy

 

Úvodní foto: © cienpiesnf - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?