Hlavní navigace

Vyčistěte si svůj počítač od všemožného malwaru! - 3.díl

11. 3. 2018

Sdílet

 Autor: (c) giadophoto - Fotolia.com
Máte podezření, že je váš počítač zamořený malwarem? Pak na nic nečekejte a začněte tento problém řešit. Poradíme vám, jak na to.

Předcházející díl

 

Víte, jak poznáte, že je váš počítač pravděpodobně zamořený malwarem? Typickými příklady jsou zejména následující příznaky: počítač pracuje pomaleji, než kdy dříve, a najednou se začíná zobrazovat spousta vyskakovacích oken, popřípadě dochází k dalšímu nestandardnímu chování. Jakmile tedy nějaké takové příznaky zjistíte, pak je skutečně velmi pravděpodobné, že je počítač napaden virem, spywarem nebo nějakou další nežádanou havětí – a klidně se to může stát i tehdy, pokud máte v počítači nainstalovaný antivirový program. Ano, nestandardní chování může být také někdy způsobenou problémy s hardwarem, nicméně v každém případě je třeba nejprve vyloučit právě napadení malwarem. Přečtěte si na následujících řádcích návod, kterým vám krok po kroku poradí, jak máte postupovat.

3. krok: Stažení nástrojů pro vyhledávání malwaru

Nyní je ten správný čas na spuštění nástroje pro vyhledávání malwaru. Naštěstí naprostou většinu malwarových infekcí postačí pouhé spuštění nějakého antimalwarového nástroje. Pokud již máte v počítači nějaký antimalwarový či antivirový program nainstalovaný, pak pro kontrolu přítomnosti malwaru doporučujeme použít nějaký jiný program, protože váš současný antivir podle všeho malware nedokázal vůbec nijak zjistit. Není to ovšem nic zvláštního – žádný antivirový program nedokáže zachytit 100 procent z těch milionů malwaru různých typů a jejich variant.

V podstatě se rozlišují dva typy antivirových programů. Pravděpodobně jsou vám známější antivirové programy pracující v reálném čase, které běží na pozadí operačního systému a neustále hlídají, zda do počítače nepronikl nějaký malware. (Onen druhý typ představuje tzv. on-demand vyhledávací nástroj, který vyhledává malware v počítači pouze tehdy, když tento program spustíte a poté zahájíte vyhledávání malwaru). Antivirový program pracující v reálném čase se doporučuje mít na počítači pouze jeden, na rozdíl od vyhledávacích nástrojů typu on-demand, kterých můžete používat klidně několik – pokud jeden program malware nedetekuje, je docela možné, že jej najde jiný.

Máte-li podezření, že je váš počítač napaden malwarem, pak doporučujeme, abyste ze všeho nejdříve vyzkoušeli vyhledávací nástroj typu on-demand a teprve poté provedli úplné testování počítače pomocí antivirového programu pracujícího v reálném čase. Mezi zdarma dostupné (ale kvalitní) vyhledávací nástroje typu on-demand patří například BitDefender Free Edition, Kaspersky Virus Removal Tool, Malwarebytes, nástroj pro odstranění škodlivého softwaru od Microsoftu, Avast či SuperAntiSpyware.

soutez_casestudy

 

 Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?