Hlavní navigace

Vyhledávač Google plošně přechází na HTTPS

8. 3. 2012

Sdílet

Google začal na svých vyhledávacích doménách používat bezpečnější protokol HTTPS. Zlepšilo se i vyhledávání v PDF dokumentech služby Docs.

Až dosud Google používal protokol HTTPS jen na globální doméně com, ve výchozím nastavení jej měl od října loňského roku. Kdo chtěl bezpečnější Google používat mimo USA, musel použít buď globální doménu, nebo si přístup přes HTTPS ručně nastavit.
Nyní se společnost rozhodla zabezpečit jednotlivé národní domény, tedy včetně té české, již ve výchozím nastavení. Plán počítá s nasazením HTTPS během několika následujících týdnů. Bezpečnější přístup ke Googlu bude nicméně dostupný jen pro majitele uživatelského účtu. Bez přihlášení se uživateli stránka vyhledávače zobrazí stejně jako dosud.


Google tak následuje mikroblogovací službu Twitter, která na HTTPS přešla před třemi týdny. Stejnou možnost nabízí také sociální síť Facebook, nikoliv však ve výchozím nastavení. Plošné nasazení protokolu HTTPS s sebou totiž přináší i velké nároky na datová centra. Není proto divu, že se mu většina webových stránek zatím vyhýbá.

soutez_casestudy


Pro uživatele vyhledávače Google bude mít použití HTTPS především tu výhodu, že webové stránky sice poznají, že přišel z Googlu, už se jim však nezobrazí hledaný výraz. Stejně tak jsou uživatelská data chráněna i při použití nechráněného bezdrátového připojení.
Kromě HTTPS si Google pro své uživatele přichystal i další vylepšení. Uživatelé webové kancelářské sady Google Docs mohou nově fulltextově vyhledávat ve více dokumentech formátu PDF a to díky nové technologii pro optické rozpoznání znaků. Vyhledávač v Google Docs si tak nyní poradí i s naskenovanými faxy a jinými dokumenty.


Kromě vyhledávání v dokumentech PDF se Google zaměřil také na lepší práci s komentáři. Uživatel si může snáze prohlížet celou historii komentářů vložených k textovému dokumentu, prezentaci či výkresu. Rychleji probíhá i vkládání nových či odstranění stávajících komentářů.

Byl pro vás článek přínosný?