Hlavní navigace

Vylepšete si výkon svého počítače s operačním systémem Windows 11 zapnutím režimu Power Mode

12. 11. 2021

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Posuvník pro nastavení režimu napájení, známý z operačního systému Windows 10, se přesouvá i do operačního systému Windows 11, ale obtížně se zde hledá. V tomto článku vám prozradíme, kde posuvník pro nastavení režimu napájení najdete a co vám může nabídnout.

Pokud se zabýváte myšlenkou, jak by se dal zvýšit výkon vašeho počítače s operačním systémem Windows 11, je dost dobře možné, že časem dojdete k jednomu již dobře známému řešení: je jím vám pravděpodobně známý posuvník pro úpravu výkonu operačního systému Windows. Problém je v tom, že tento posuvník firma Microsoft v operačním systému Windows 11 ukryla. A my vám v tomto článku ukážeme, kde tento posuvník najdete.

Vraťme se ale nejdříve k operačnímu systému Windows 10. Na základě toho, co již bylo uvedeno výše, stačí na Hlavním panelu klepnout na ikonku baterie, čímž se zobrazí posuvník s názvem Režim napájení, s jehož pomocí můžete měnit nižší výkon za delší výdrž baterie a naopak.

V operačním systému Windows 10 najdete posuvník s názvem Režim napájení velmi snadno: stačí klepnout na ikonku baterie

Tato funkci samozřejmě naprosto běžně najdete u notebooků, stolních počítačů již méně. Přesto má svůj význam. Například firma Microsoft na svých zařízeních snižuje zmiňovaný posuvník Režim napájení na nejnižší úroveň, čímž upřednostňuje maximální výdrž baterie na úkor výkonu počítače. Na noteboocích Surface, konkrétně například na modelech Surface Laptop 4 a Surface Pro 7+ ovšem můžete pouhým posunutím posuvníku Režim napájení na hodnotu Nejlepší výkon získat v závislosti na typu benchmarku výkon o šest až sedm procent vyšší.

Při získávání našich prvních praktických zkušeností s prvním oficiálním sestavením operačního systému Windows 11, firma Microsoft zřejmě záměrně posuvník Režim napájení vynechala. Po instalaci nejnovější aktualizace je sice zase zpět, ale už není tam, kde býval původně, ale úplně jinde. Když totiž na Hlavním panelu v operačním systému Windows 11 klepnete na ikonu baterie, pak se zobrazí pouze okno umožňující rychlé nastavení operačního systému Windows 11, kde můžete například upravit úroveň hlasitosti, zapnout pomocníka pro soustředění a další funkce.

Ale ouha! K posuvníku Režim napájení se v operačním systému Windows 11 se již způsobem známým z operačního systému Windows 10 nedostanete.

Jak se dostat do režimu napájení operačního systému Windows 11

V operačním systému Windows 11 již posuvník pro nastavení výkonu systému Windows není žádným posuvníkem, ale má svůj oficiální název: Windows 11 Power Mode (Režim napájení operačního systému Windows 11).

Do režimu Power Mode se v operačním systému Windows 11 dostanete přes vlastní nabídku Nastavení systému Windows 11. K ní se pak dostanete přes nabídku Start nebo pomocí klávesové zkratky WIN+X a přesunem na odpovídající položku. V okně Nastavení pak přejděte do sekce Systém > Napájení a baterie a následně se přesuňte dolů k tlačítku Režim napájení. Zde byste měli vidět několik možností, přičemž poslední možnost je představována položkou Nejlepší výkon. Z těchto možností pak vyberte tu, která vám vyhovuje nejvíce.

CS24

Rozevírací nabídku režimu Power Mode v operačním systému Windows 11 najdete přes položky Nastavení > Systém > Napájení a baterie.

Na tomto místě je třeba připomenout, že dostupnost konkrétních položek v nabídce závisí na výrobci hardwaru vašeho počítače. Pokud jste si koupili stolní počítač nebo pokud jste si jej sami sestavili, nemusíte v režimu Power Mode mít k dispozici položku žádnou. Pokud jste si však zakoupili notebook, měli byste mít možnost vybrat si hned z několika položek. Tak proč nezvýšit výkon počítače na maximum?

Byl pro vás článek přínosný?