Hlavní navigace

Vyplatí se vám webhosting nebo vlastní server?

25. 7. 2022

Sdílet

 Autor: ZonerCloud.cz
Většina uživatelů používá k provozu své webové prezentace a e-mailů webhosting. Pokud chcete provozovat více samostatných webů nebo rozsáhlejší webové projekty na různých doménách, potom vám webhosting nebude stačit. Jeho alternativou je managed server. Tento článek vám pomůže zjistit, které řešení je pro vás nejvhodnější.

Webhosting jako první volba většiny uživatelů

Webhosting je nejrozšířenější forma provozování webových stránek a e-mailů.

Kdy vám stačí webhosting?

  • Pokud vaše webová prezentace nemá vysoké požadavky na výpočetní výkon serveru.
  • Když hledáte velmi levné řešení. Vzhledem k tomu, že na jednom serveru je provozováno několik webhostingových služeb, dělíte se tak o náklady na jeho provoz. Webhosting je tak suverénně nejlevnější možností provozu webové stránky.
  • Jestliže provozujete menší internetové obchody, běžné firemní a osobní prezentace či blogy.

Hosting má své nevýhody

  • Na jednom hostingovém serveru se můžete vzájemně omezovat s ostatními uživateli. Jediný zákazník, který necitlivě nebo nevhodně zatíží server (třeba provozem náročné aplikace) omezí všechny ostatní.
  • Sdílený hosting není příliš flexibilní. Musíte akceptovat obecnou konfiguraci. Výkon se dělí rovným dílem mezi všechny a nezbývá vám žádný prostor pro individuální nastavení.

Managed server jako alternativa webhostingu pro náročné

Managed server je virtuální server s kompletní správou a administrací domén a služeb. O chod, údržbu, zálohování dat, správu databáze se za vás stará poskytovatel.

Můžete na něm přidávat libovolný počet domén, zakládat e-maily, databáze nebo přidávat SSL certifikáty. Vše zvládnete jednoduše, bez jakýchkoli oborových znalostí a nutnosti platit si administrátora serveru.

Co managed server nabízí?

  • Výkon, dostupnost a flexibilitu. K dispozici máte celý virtuální server pouze pro sebe a můžete si tak jeho parametry snadno konfigurovat podle potřeb.
  • Bezpečnost. Na vlastním serveru vás nikdo cizí neomezuje ani neohrožuje.
  • Neomezené množství domén. Managed server je multihosting, což znamená, že v rámci jednoho účtu a poplatku můžete provozovat několik hostingů a nemusíte platit za provoz každé domény zvlášť. Vedle .CZ domény můžete na managed serveru provozovat třeba populární evropskou doménu .EU, která své zákazníky nachází hlavně díky možnosti prezentovat se mimo hranice České republiky a možnosti registrovat si názvy domén s diakritikou.

Nejspolehlivější managed servery od ZonerCloudu

ZonerCloud je přední poskytovatel cloudových služeb v ČR. Ve svém portfoliu má na výběr ze dvou variant managed serverů, které fungují na operačních systémech Linux nebo Windows.

Cloud Server Managed od ZonerCloudu disponuje intuitivním rozhraním zákaznické administrace, ve kterém můžete snadno a efektivně spravovat své domény, webové aplikace, e-mailové schránky a vše potřebné k provozu vašich domén a služeb.

Dle potřeby si na svém serveru kdykoli navýšíte datovou kapacitu pro jednotlivé weby a jejich databáze. Samozřejmostí je pravidelné zálohování, monitoring provozu serveru a kompletní správa, na kterou dohlíží profesionální administrátoři, kteří systém pravidelně aktualizují a zabezpečují.

V rámci provozu Cloud Serveru Managed máte k dispozici instalaci libovolné open – source aplikace na jedno kliknutí (ku příkladu Wordpress, Prestashop, a další). Bezplatné je také vystavení a instalace SSL certifikátů.

ZonerCloud garantuje dostupnost 99,99 % u všech svých serverů. V případě poklesu dostupnosti pod stanovenou hranici máte automaticky nárok na uplatnění slevy na celou službu.

ICTrocenka

V neposlední řadě máte k dispozici zákaznickou podporu s reálnými operátory, kteří jsou k dispozici nonstop 24 hodin.

Pro co se rozhodnete vy?

Webhosting je vhodná forma provozu webové prezentace pro většinu uživatelů. Naopak managed server je nejlepším řešením pro firmy, které potřebují buď zázemí pro více webových prezentací v rámci jedné služby, nebo vyšší technické nároky na provoz a zabezpečení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku