Hlavní navigace

Vyřešte problémy s vadnými moduly RAM

5. 2. 2012

Sdílet

 Autor: © Victoria - Fotolia.com
Máte podezření, že by příčinou vašich potíží s počítačem mohl být vadný modul operační paměti RAM? Zdarma dostupná utilita MemTest86+ operační paměť ve vašem počítači důkladně otestuje a prozradí vám, zdali je vaše podezření oprávněné.

Přečtěte si následující pravdivý příběh takříkajíc ze života, kdy k vyřešení problému pomohla právě utilita MemTest86+. Před několika dny mi prapodivným způsobem zatuhnul počítač: na obrazovce se objevila směsice čar, znaků a dalších prapodivných objektů.  Vypnul jsem počítač, po chvíli jsem jej pustil znovu a začal jsem znovu pracovat. Bohužel situace se za přibližně 20 minut opakovala.

Přitom se nejednalo o problém s operačním systémem Windows, ani nešlo o napadení počítače malwarem, které by obvykle vyústilo v zobrazení chybového hlášení nebo by se projevovalo prapodivným chováním operačního systému. Na sto procent se jednalo o problém s hardwarem. Samotný počítač byl jen několik let starý a během té doby utržil jen několik šrámů, jak jsem jej nosil v batohu. Co kdyby se jednalo o poškozenou obrazovku?

Při těchto úvahách jsem si vzpomněl, že před několika týdny jsem do počítače přidával nový modul operační paměti, abych zvýšil dostupnou operační paměť z původních 2 GB na 4 GB. Vtom mě napadlo, že příčina potíží zřejmě bude právě v poškozeném modulu operační paměti RAM.

Při řešení problému se svým počítačem jsem nejprve odebral nově přidaný modul operační paměti, poté jsem spustil počítač a sledoval jsem, zda opět po nějaké době nezatuhne. Ani po delší době žádné zatuhnutí systému nenastalo. To vše mě přivedlo k rozhodnutí, abych vyzkoušel program MemTest86+, aby mi pomohl zjistit, zda je mnou zakoupený nový modul operační paměti skutečně vadný.

memtest

Dříve znamenalo použití programu MemTest86+ jeho vypálení na prázdný disk CD a spuštění počítače z tohoto vytvořeného disku CD. Poněkud komplikované, nepříliš pružné a zároveň i velmi neefektivní zvláště například pro notebooky, které nejsou vybaveny optickými mechanikami.

Naštěstí nyní je k dispozici verze pro vyměnitelné disky, která se nejen snadno instaluje, ale i používá. Stačí najít jakýkoliv i starší vyměnitelný disk (na jeho velikosti nezáleží, jelikož program samotný má pouhých 125 KB), následně je třeba stáhnout a poté spustit automatický instalační program pro vyměnitelný disk USB (auto-installer for USB key). Při instalaci je nutné smazat obsah tohoto vyměnitelného disku, takže se nezapomeňte ujistit, že na něm nemáte uložena žádná důležitá data.

Poté stačí restartovat počítač s připojeným vyměnitelným diskem. (Abyste zajistili, že se počítač bude spouštět z vyměnitelného disku, je možné, že budete muset vstoupit do BIOSu či vyvolat spouštěcí nabídku, z níž vyberete jako médium pro zavádění operačního systému právě vyměnitelný disk). MemTest86+ prakticky okamžitě začne s testováním a oznámí vám všechny chyby, které nalezne. (Provedení kompletní sady testů bude nějakou chvíli trvat).

CS24

Utilita MemTest rozhodně nepatří mezi uživatelsky nejpřátelštější nástroje na světě (celá řada údajů a příkazů jsou pro naprostou většinu uživatelů často doslova španělskou vesnicí), na druhou stranu hlavní je, že se dozvíte to nejpodstatnější – zdali máte vadný modul operační paměti či nikoliv. Pokud zjistíte, že je modul operační paměti skutečně vadný, máte zde odpověď na otázku, proč se vám na počítači tak často objevuje „modrá smrt“ či jiné „podivnosti“ operačního systému.

Zajímavé bylo, že MemTest žádnou chybu v mém novém modulu operační paměti nenašel. Jakmile jsem nový modul dal do počítače znovu, už systém fungoval bez problémů. Takže se domnívám, že jsem pravděpodobně předtím nový modul operační paměti nezasadil správně do slotu, nebo možná neseděl ve slotu pevně. Časem se ukáže.

Byl pro vás článek přínosný?