Hlavní navigace

Výroba čipů pomalu opouští rizikovou oblast, míří i do Japonska

Sdílet

 Autor: Depositphotos
TSMC investuje 7,4 miliardy dolarů do druhé japonské továrny na výrobu čipů. Nový závod by měl vzniknout na jihozápadě země a vyrábět pokročilejší čipy.

Výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) plánuje v Japonsku vybudovat druhý závod na výrobu polovodičů, do kterého hodlá investovat přibližně 7,4 miliardy dolarů, uvedl japonský list Nikkan Kogyo Shimbun.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

TSMC postaví nový závod v jihozápadním regionu Kumamoto, kde bude od roku 2025 vyrábět 5nm a 10nm čipy. Mluvčí společnosti odmítl vývoj komentovat, místo toho poukázal na komentář generálního ředitele CC Weie z posledního lednového čtvrtletního hovoru k výsledkům hospodaření společnosti, který uvedl: „V Japonsku budujeme továrnu na speciální technologie, která bude využívat 12 a 16 nanometrů a 22/28 procesní technologie. Sériová výroba je plánována na konec roku 2024. Zvažujeme také výstavbu druhé továrny v Japonsku, pokud bude dávat smysl poptávka zákazníků a úroveň vládní podpory.“

Plány na globální expanzi

TSMC se snaží expandovat mimo Tchaj-wan, například do USA, Evropy a Japonska. Očekává se, že tuto expanzi podpoří také dotace nabízené hostitelskými zeměmi, které se snaží snížit svou závislost na Číně. 

Společnost už zahájila provoz v obrovské továrně na čipy v Arizoně a dál pokračuje v průzkumu lokalit v Evropě. Odborníci se domnívají, že tato globální expanze by mohla výrobci čipů výrazně prospět, přestože náklady na výrobu budou v nových lokalitách mnohem vyšší.

Sedm způsobů, jak zničit svoji reputaci lídra IT Přečtěte si také:

Sedm způsobů, jak zničit svoji reputaci lídra IT

„Náklady na výstavbu budovy a zařízení pro továrnu v USA jsou podle TSMC až pětkrát vyšší ve srovnání s továrnou na Tchaj-wanu,“ uvedl Sravan Kundojjala, analytik společnosti TechInsights zabývající se průzkumem trhu. „TSMC vynakládá osmdesát procent svých investičních nákladů na zařízení a dvacet procent na výstavbu. Celkově může být továrna v USA o osmdesát procent dražší než továrna na Tchaj-wanu. TSMC se však snaží tento rozdíl v nákladech snížit pomocí vládních pobídek."

Proč je pro TSMC důležité expandovat mimo Tchaj-wan?

TSMC potřebuje diverzifikovat své aktivity mimo Tchaj-wan, aby získala přístup k širšímu okruhu talentů a zůstala v blízkosti míst, kde se nacházejí zákazníci, uvedl Kundojjala. 

Kromě toho se pro výrobny stalo nezbytným zajistit zákazníkům kapacity v době, kdy se USA a Čína přetahují právě o čipy. Diverzifikace provozních míst by mohla TSMC pomoci čelit klimatickým podmínkám, nedostatku talentů i politickému napětí mezi Tchaj-wanem a Čínou.

„Továrna v USA pomůže společnosti TSMC zůstat blízko zákazníkům a být odolnou vůči případné čínské invazi. Arizona je známá svou zásobou talentů, dotacemi a výrobním ekosystémem. Intel působí v Arizoně již řadu let. Navzdory svému působení v Arizoně však nebude společnost TSMC schopna okamžitě uspokojit všechny požadavky svých amerických zákazníků. Tchaj-wan bude i nadále podstatnou součástí jejích plánů,“ řekl Kundojjala.

soutez_casestudy

Továrna v USA pomůže TSMC obsloužit prémiové americké zákazníky, zatímco japonská továrna jí pomůže získat pozici ve specializovaných technologiích (obrazové snímače, řídící jednotky pro automobily atd.) a ve výzkumu 3D integrovaných obvodů, uvedl Kundojjala. „Společnosti Apple, AMD, NVIDIA a Qualcomm v zámoří podporují zákon o čipech, který společnosti TSMC pomůže snížit rozdíl v nákladech.“

Chybějí vám lidi? Najděte skryté IT talenty ve své organizaci! Přečtěte si také:

Chybějí vám lidi? Najděte skryté IT talenty ve své organizaci!

Navzdory politickému a obchodnímu napětí mezi Tchaj-wanem a Čínou je Čína pro TSMC i nadále velkým zdrojem příjmů. „Společnost TSMC pokračovala v poskytování služeb čínským zákazníkům, kteří nejsou na seznamu sankcionovaných subjektů. Čína se na příjmech TSMC v roce 2022 podílela přibližně deseti procenty,“ uvedl Kundojjala.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?