Hlavní navigace

Vytvářejte makra v Excelu pro efektivnější práci s tabulkami - 2.díl

4. 2. 2019

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Prostřednictvím maker můžete opakovaně prováděný sled operací v listu Excelu sloučit do jedné bleskově provedené transakce.

Předcházející díl

 

Makra v Excelu nejsou ničím jiným než miniaturními programy, které realizují rutinně prováděné opakované operace – tím vám ušetří jedna spoustu času, jednak spoustu psaní na klávesnici či pohybů myši. Jeden příklad za všechny – Excel dokáže zpracovat (spočítat) rozsáhlý list Excelu za pouhou desetinu sekundy! Jsou to tedy právě ručně prováděné operace, které jej (a vás) zdržují. A tady přicházejí na řadu makra, která dokážou všechny tyto jednotlivě a ručně prováděné operace sloučit do jedné okamžik trvající transakce.

Je daleko snazší začít s miniaturními makry

Uveďme si vzorový příklad, v němž budeme mít majitele prosperující obchodní firmy, který původně vlastnil pouze jeden obchod a nyní rozšiřuje síť obchodů do dvanácti jiných měst. Výkonná ředitelka firmy již několik let spravuje své vlastní účetní knihy, což není nic jednoduchého pro jeden obchod, natož nyní, když obchodů bude dvanáct. Nyní musí shromažďovat data z každého obchodu a slučovat je, aby zjistila, jak se celé firmě daří.

Pro usnadnění práce jsme vytvořil několik miniaturních maker, která budou provádět následující operace:

  1. Shromáždění a sloučení dat ze 12 obchodů do jednoho sešitu Excelu v podobě hlavní (Master) trojrozměrné tabulky.
  2. Organizace a třídění dat.
  3. Zadání vzorců, které budou se shromážděnými daty provádět potřebné výpočty.

Po zaznamenání, otestování a vyladění miniaturních maker tato jednotlivá makra sloučíme do jednoho velkého, popřípadě je necháme v podobě miniaturních maker. V každém případě však budeme  pracovat s miniaturními makry, protože se s nimi snáze a efektivněji pracuje – je daleko snazší upravovat menší makra a pak je opakovaně slučovat do jednoho velkého než podrobně zkoumat a hledat chyby v jednom velkém  makru.

Připravili jsme pro vás ukázkový sešit Excelu, který simuluje výše popisovanou situaci. Můžete tak postupovat společně s námi. Můžete tedy použít buď tento, nebo si klidně vytvořte svůj vlastní.

 

soutez_casestudy

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?