Hlavní navigace

Vytvářejte, upravujte a snadno používejte šablony ve Wordu - 2.díl

2. 4. 2020

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
A nejde jen o tvorbu, úpravu a používání šablon, ale i o vytváření vlastních interaktivních šablon pro speciální projekty.

Předcházející díl

 

V programu Word se šablonami rozumí vámi nebo někým jiným (například přímo firmou Microsoft) předem připravené dokumenty, které se následně používají jako vzorové dokumenty třeba při práci na nějakém projektu. Šablonou tak může být vizitka, brožura, výtah, prezentace a celá řada jiných druhů dokumentů. Šablony zajišťují nezávisle na jejich účelu v první řadě jednotnost, která má jak u firmy, tak jednotlivce vyjadřovat důvěryhodnost a profesionalitu. Šablony se samozřejmě používají nejen ve Wordu, ale i v Excelu nebo i PowerPointu, nicméně v tomto článku se zaměříme na program MS Word.

Přístup a použití šablon integrovaných do programu MS Word

Naštěstí pro nás, běžné uživatele, firma Microsoft integrovala do programů kancelářského balíku několik set nejrůznějších šablon. Záhy zjistíte, že většina těchto šablon Microsoftu jsou k dispozici na Internetu, z čehož vyplývá, že se k nim dostanete pouze v okamžiku, kdy jste připojeni k Internetu.

Chcete-li použít některou ze šablon integrovaných v programu MS Word, pak postupujte následovně:

1. Spusťte program Microsoft Word a klepněte na ikonku Nový.

2. V sekci Navrhovaná hledání se vám nabízí několik skupin šablon: Firma, Karty, Oznámení, Dopisy, Vzdělávání, Životopisy a průvodní dopisy a Volný den. V našem návody vyberte položku Firma.

3. Program Word zobrazí zprávu: „Prohledávají se tisíce online šablon.“

4. Za okamžik zobrazí program Word výsledky vyhledávání v podobě názvu a náhledu nalezených šablon. Navíc se v pravé části panelu s posuvníky zobrazí podrobnější seznam obsahující jednotlivé skupiny šablon.

5. Nyní se posouvejte po stránce s výsledky vyhledávání tak dlouho, dokud nenajdete tu vhodnou šablonu pro váš projekt, popřípadě si vyberte nějakou jinou skupinu šablon.

Jakmile si vyberete vhodnou šablonu, můžete ji začít rovnou vyplňovat.

Pro tento návod jsme vybrali šablonu Internetová kavárna. Povšimněte si, že součástí šablony již jsou všechny potřebné fotografie, obrázky a základní informace, jako je třeba otevírací doba. V tomto případě tak stačí, když nahradíte zde uvedené údaje údaji týkajícími se vaší firmy a brožuru máte hotovou.

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?