Hlavní navigace

Vytvoří si Rusko vlastní „Windows“?

16. 2. 2009

Sdílet

V minulém týdnu se hojně diskutovalo o tom, že Kuba chce jako alternativu k Windows prosadit vlastní koncept Linuxu, tzv. Nova Linux. Mnohem významnější ale může být obdobná iniciativa Ruska vytvořit svůj národní operační systém vycházející z linuxové distribuce Fedora.

Již na konci ledna se objevily první informace o tom, že Rusko chce vyvinout svůj národní operační systém, který by mohl konkurovat Windows. Nezbytné kroky na sebe pak nenechaly dlouho čekat. Zhruba před týdnem se pak střetl ruský ministr informačních technologií a komunikace Igor Ščegolev s viceprezidentem společnosti Red Hat pro EMEA a dalšími vedoucími představiteli předních společností na trhu. Ze schůzky vyplynulo, že ruské ministerstvo bude podporovat iniciativu společnosti Red Hat budovat asociaci vývojářů linuxové distribuce Fedora a díky podílu na ní se tak Rusko dostává do skupiny zemí, které se aktivně podílejí a ovlivňují vývoj Red Hat Linuxu, který patří mezi nejúspěšnější distribuce.

Ruský ministr navíc nechce jen přebírat open source produkt ze západu, překompilovat ho a přejmenovat na „Ruská Windows“ – asociace vývojářů ruské distribuce Fedora totiž bude kód přímo aktivně vyvíjet a vzniklá distribuce by se měla stát základem pro nový národní operační systém, který by se mohl v této zemi stát alternativou k operačním systémům Microsoftu.

Ministr navíc podle posledních informací chce rozšířit svůj zájem také na databázové systémy, portály či e-mailové systémy, založené na otevřeném kódu. Ruské ministerstvo informačních technologií a komunikace pak chce spolu se společností Red Hat (resp. VDEL, která je distributorem open source produktů v Evropě a mj. i produktů Red Hat) vytvořit informační centrum, které bude nabízet rady jak nejlépe využít potenciálu, který nabízí software s otevřeným zdrojovým kódem. VDEL spolu se společností Red Hat a organizátory projektů ruské distribuce Fedora pak má toto centrum podpořit finančně i technologicky.

Zdroj: IT News.sk

Byl pro vás článek přínosný?