Hlavní navigace

Vytvořte si jednotku USB pro obnovení Windows 10 - 1.díl

12. 10. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Vše, co potřebujete vědět o tomto doslova životně důležitém nástroji. Vytvořte si jej raději dříve, než bude pozdě. Až váš počítač odejde, uvidíte, jak se vám bude hodit!

Nikdy nevíte, kdy se vám bude jednotka pro obnovení operačního systému Windows hodit, abyste mohli tento operační systém uvést do předchozího funkčního stavu. A proto neváhejte a vytvořte si ji raději hned teď – jak záhy zjistíte, je to velmi snadné!

Úvod

Jednotka pro obnovení systému je svým způsobem podobná disku, který získáte, když si koupíte počítač, který má operační systém předinstalovaný. Dříve se počítače dodávaly společně s diskem CD nebo DVD, kde se nacházel obraz operačního systému ve stavu, v jakém se nacházel po vypuštění počítače od výrobce. Pokud se operační systém poškodil, stačilo jej obnovit do tohoto původního stavu právě pomocí tohoto disku CD nebo DVD (i když během obnovy jste samozřejmě přišli o všechna data aplikace, které jste mezitím nainstalovali). V současnosti výrobci počítačů jednoduše umisťují obraz operačního systému ve stavu po výrobě počítače do skrytého diskového oddílu na vašem primárním (hlavním) pevném disku.

Jednotka pro obnovení systému Windows staví přesně na stejné myšlence. Kromě toho, že vám umožní přeinstalovat Windows, obsahuje navíc několik nástrojů pro řešení problémů s operačním systémem. Právě tyto nástroje oceníte, když se počítač jednoho dne odmítne spustit operační systém.

Některé z těchto nástrojů bývávaly součástí operačního systému. Pokud váš počítač odmítl zavést operační systém, zobrazila se vám nabídka umožňující vyzkoušet spuštění v nouzovém režimu, popřípadě použít pro zavedení operačního systému poslední známou funkční konfiguraci. Ve Windows 10 však toto již neplatí. Nyní již je třeba tyto nástroje umístit na samostatný spouštěcí disk USB. Velmi se doporučuje, aby si každý uživatel používající operační systém Windows takovou jednotku vytvořil. Následně se samozřejmě doporučuje takový disk (jednotku) označit štítkem s varováním „pro případ nouze“ a uložit na bezpečné místo.

Jednotku pro obnovení si ve Windows 10 vytvoříte velmi snadno, a to pomocí nástroje integrovaného v tomto operačním systému

 

CS24

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?