Hlavní navigace

Vytvořte si vlastní sadu pro zabezpečení počítače - zdarma! - 5.díl

9. 3. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Věnujte o víkendu svému počítači trochu času a zve vlastním zájmu si jej zabezpečte, a to zcela zdarma!

Předcházející díl

 

Pokud máte počítač, jste cílem možné nežádoucí pozornosti všech možných nekalých živlů. Prostě potřebujete nějaký software, pomocí něhož byste si svůj počítač zabezpečili. V tomto seriálu vám postupně představíme zdarma dostupný antivirus, antispyware a firewall, dále doplňky pro zabezpečení internetového prohlížeče, nástroj pro rodičovskou kontrolu, program pro automatickou aktualizaci aplikací nainstalovaných na počítači a konečně službu pro vzdálené uzamknutí notebooku.

Zvyšte zabezpečení internetového prohlížeče

Je zřejmé, že i s tím nejlepším softwarem pro zabezpečení počítače nevystačíte, pokud vás při pohybu na Internetu někdo podvede či uvede v omyl.

A proto prostě musíte mít nástroj Malwarebytes Anti-Exploit Free. Tento drobný program sleduje váš internetový prohlížeč a chrání vás před těmi útoky typu "zero-day", které standardní antivirové programy nemusí zachytit. Schválně klademe tak velká důraz na to, abyste si jej nainstalovali, protože v současnosti je spousta útoků vedena právě na internetové prohlížeče.

Nástroj McAfee Site Advisor kontroluje ve výsledcích vyhledávání nalezené odkazy. U každého odkazu pak umístí malou ikonku, která říká, zda je tento odkaz bezpečný a zda jej tedy můžete navštívit bez rizika. Nástroj funguje i na sociálních sítích, jako je Twitter či Facebook, který v tomto smyslu stává doslova minovým polem vzhledem k velmi rozšířenému používání zkracovačů URL nebo virálních odkazů pochybného původu.

Doplněk Web of Trust vám zobrazí údaj o důvěryhodnosti každého webu, který navštívíte

Pod označením Web of Trust (WoT) se skrývá doplněk pro internetový prohlížeč, který je dostupný pro všechny nejpoužívanější internetové prohlížeče. Tento doplněk v podstatě dokáže provádět pouze jednu jedinou věc, a to hodnocení jednotlivých webů. Vzhledem k tomu, že používá crowdsourcing, můžete k hodnocením ostatních přidávat i své vlastní. Kromě základního hodnocení, zda je web bezpečný či nikoliv vám doponě WoT dokáže sdělit, zda je web vhodný pro děti nebo zda byl označen jako problematický (distribuuje malware, slouží jako past na uživatele, podílí se na rozšiřování spamu…).

Používáte-li internetový prohlížeč Firefox, pak vyzkoušejte doplněk NoScript, který blokuje na internetových stránkách JavaScript do té doby, dokud jej sami nepovolíte. Jedná se sice o nástroj pro pokročilejší uživatele, kromě toho může na internetových stránkách, které navštívíte, zablokovat některé funkce, nicméně vám zase pomůže s ochranou proti všem nejběžnějším online útokům využívajícím JavaScript.

Doplněk HTTPS Everywhere od Electronic Frontier Foundation vám zase automaticky zašifruje připojení k většině webů. Jedná se o možnost, kterou oceníte, pokud budete chtít ostatním zabránit, aby v počítačové síti zachytávali provoz vyvolaný vaším brouzdáním po Internetu.

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?