Hlavní navigace

Vývojová prostředí IDE v cloudu získávají na popularitě

Sdílet

 Autor: © AA+W - Fotolia.com
Vzhledem k veškeré pracovní zátěži, která se v cloudu odehrává - od CRM, ke sdílení obsahu až k sociálním sítím, není překvapením, že se do cloudu pomalu stěhuje také vývoj softwaru, především mobilních aplikací.

Služby jako například Cloud9 IDE, Codenvy, Exadel Tiggzi, nebo beta programů Koding.com a Telerik lákají vývojáře do cloudu – slibují jednoduché použití, možnosti spolupráce, neomezený přístup odkudkoliv a to i z několika počítačů.

„Můžu být kdekoliv, kde je připojení k internetu, a vytvářet aplikace. To se hodí,“ míní vývojář Cheston Contaoi, uživatel služby Tiggzi a majitel společnosti Driverfame, která se zaměřuje na vývoj mobilních aplikací.

„Výhodou tohoto způsobu vývoje je, že se odstraní hodně poruchovosti, například problémy s kompatibilitou,“ konstatuje Tyler Jewell, generální ředitel Codenvy.

Vývojáři, kteří používají k programování službu Icenium nebo Tiggzi, mohou vytvářet aplikace pro iOS a Android pomocí jádrové HTML aplikace, uvnitř nativní aplikace.

Některé služby nabízejí vývojářům hosting jejich aplikací. Například Codenvy vývojářům umožní jejich aplikace snadno rozmístit na weby Amazon Web Services, CloudBees nebo Google App Engine.

Vývoj aplikací založený na cloudu nabízí systém plateb jen za služby, které zákazníci skutečně využijí.

„Pro startupy nebo malé firmy to znamená menší výdaje, takže je tento model atraktivní,“ myslí si Michael Azoff, analytik ze společnosti Ovum. Využití tohoto systému platby může také snížit cenu „shelfwaru“, softwaru, který je po počátečním využití sotva využíván. „Slyšel jsem o jedné velké společnosti, která ročně platí 500 000 dolarů za licenci jednoho balení ALM, které nepoužívá, kromě jediné funkce, která je stejně dostupná zdarma.“

Brian Pollack který vlastní firmu na vývoj softwaru Brians.com a používá Cloud9, vidí globálně rozptýlený vývoj jako klíč, který by mohl být pro rozhraní IDE založené na cloudu podstatný. „Týmy už nemusí být nadále v jedné budově,“ poznamenal. „Jsou rozmístěni všude po světě.“

Vývoj v cloudu má také další významné výhody, například rychlejší vývoj, snazší spolupráci a možnost jednoduššího monitorování zahraničních týmů. „V cloudovém systému kód žije v cloudu, takže organizace mohou sledovat každého, kdo k němu má přístup,“ vysvětluje Jewell.

Vývoj v cloudu má také další významné výhody pro zvýšení zisku a rychlejší vývoj, řekl Ruben Daniels, generální ředitel Cloud9.

Přes všechny své výhody má vývoj aplikací v cloudu své chyby. „Je potřeba mít dobrý přístup k internetu. To může být problém v případě práce ze zahraničí,“ řekl Azoff. „Testování proti komplexnímu systémovému prostředí může být dalším problémem, takže některá práce může být možná provést pouze za firewallem.“

„Není to tak rychlé jako nativní IDE a nemůžu to používat pro firemní práci, protože jsou zde otázky soukromí a bezpečí,“ řekl uživatel Pollack. Přesto vidí Cloud9 jako významný krok a technicky „docela úchvatný program“.

I přes všechna omezení je pravděpodobné, že se v cloudu bude programovat čím dál tím více. „Vývoj aplikací na cloudu bude růst,“ myslí si Azoff.

Byl pro vás článek přínosný?