Hlavní navigace

Jak si popovídat s umělou inteligencí? Vyzkoušejte si ChatGPT

6. 3. 2023

Sdílet

ChatGPT Autor: Pixabay.com
Umělá inteligence a pokročilé strojové učení se zdokonalují neuvěřitelným tempem. Chcete-li vyzkoušet, jak AI aktuálně funguje, pak vyzkoušejte ChatGPT, který dokáže smysluplně odpovídat na vaše otázky.

Fenoménem dnešní doby je AI, neboli umělá inteligence, využívající pokročilého modelu strojového učení za pomoci neuronových sítí. Velký rozmach v této oblasti aktuálně zažívají takzvaní chatboti, sloužící k automatizované komunikaci s lidmi. schopní generovat souvislé a smysluplné odpovědi na položené otázky. Jedním z nejpokročilejších je chatbot ChatGPT.

Chatbot ChatGPT je chatovací nástroj určený k tvorbě podrobných a přesných odpovědí na položené otázky. Pochází z dílny neziskové organizace OpenAI. ChatGPT byl spuštěn v listopadu 2022 a za jeho zrodem stály před lety významné osobnosti jako Sam Altman nebo Elon Musk.

Jak začít ChatGPT používat

Abyste mohli začít komunikovat s chatbotem ChatGPT, nejdříve si budete muset u OpenAI zřídit uživatelský účet.  K jeho získání budete muset zadat svou e-mailovou adresu a provést ověření pomocí telefonního čísla.

ChatGPT

Případně můžete pro přístup ke službám ChatGPT využít svůj účet od Googlu nebo Microsoftu. V našem případě jsme se přihlásili prostřednictvím existujícího Google účtu, přičemž jsme byli informováni o rozsahu údajů, které budou přihlášením předány do OpenAI. Přihlášením dochází k obligátnímu potvrzení souhlasu s podmínkami služby a věku minimálně 18 let. Také v tomto případě budete muset ověřit vaše telefonní číslo.

ChatGPT

ChatGPT

Po provedení registrace a ověření telefonního čísla dojde k prvnímu přihlášení, kdy je vám zobrazeno několik prvotních informací a upozornění.

ChatGPT

Jdeme konverzovat

Chcete-li zahájit konverzaci s chatbotem, můžete buď založit nový chat kliknutím na tlačítko v levém horním rohu okna, případně můžete začít psát svůj dotaz do pole v dolní části obrazovky. Otázky lze pokládat přímo v našem mateřském jazyce.

ChatGPT

S chatbotem můžete vést několik konverzací současně a plynule mezi nimi přecházet v levém menu. Hned na úvodní otázku k aktuální hlavě našeho státu se však ChatGPT omluvil s tím, že databáze jeho informací pochází z roku 2021, tudíž není schopen poskytnout informaci o aktuálním prezidentovi České republiky. Ohledně hlavy státu v roce 2021 však již ChatGPT měl zcela jasno.

ChatGPT

Odpovědi na položené dotazy jsou veskrze správné, jen někdy lehce pokulhává česká gramatika. Při dotazu na Járu Cimrmana ChatGPT použil nesprávný slovní výraz.

ChatGPT

ChatGPT má dokonce jasno i v klasické filozofické otázce „Co bylo dříve – vejce nebo slepice“ a odpověď umělé inteligence je velmi komplexní. Posuďte sami.

ChatGPT

Pokud je z pohledu ChatGPT zadání nejednoznačné, požádá vás o doplnění či rozšíření dotazu, aby chatbot lépe porozuměl tomu, na co se jej ptáme. Po upřesnění však podá vyčerpávající odpověď. V našem modelovém dotazu umělá inteligence vyjmenovala výhody obou variant a na závěr navrhla, že můžeme vyzkoušet obě a následně zhodnotit, která nám více vyhovuje, což je z pohledu zachování neutrality chytré řešení.

ChatGPT

Toto je pouze několik modelových příkladů. Zkoušeli jsme se ChatGPT zeptat na mnoho různých témat a vždy byly odpovědi relevantní. Chatbot se snaží být korektní, zachovávat rovnost a nikoho nehodnotit. Otázku ohledně jeho názoru na LGBT komunitu zodpověděl následujícím způsobem.

ChatGPT

Tvůrci z OpenAI také mysleli na ochranu před cíleně špatným či protiprávním jednáním. Proto vám ChatGPT neodpoví na to, jak spáchat sebevraždu, nebo jak vyrobit software sloužící ke krádeži přístupových údajů.

soutez_casestudy

Když se vloudí nedostatek

Ačkoliv tvůrci z OpenAI odvedli velký kus práce, ještě je před nimi nemálo úkolů. Jessica Rumbelow a Matthew Watkins, experti z projektu SERI-MATS, totiž například objevili několik výrazů, která chatbotu ChatGPT zcela zamotají hlavu. Jedná se například o výraz „TheNitromeFan“, který v odpovědi ani nezobrazí a nahradí jej číselnou hodnotou.

Printscreeny v článku vytvořila redakce PCWorld.

Už jste vyzkoušeli ChatGPT nebo jiného chatbota využívající umělou inteligenci?

Byl pro vás článek přínosný?