Hlavní navigace

Vzniká Sbírka IT, pomoz i Ty UA

3. 3. 2022

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ocitáme se v konfliktu, kde digitální stránka hraje podobnou, ne-li stejnou roli jako pozemní síla. Proto vznikla iniciativa Tech Resistance a v rámci ní Sbírka ITy pro Ukrajinu. Za podpory partnerů se vybírají notebooky, tablety, telefony a další elektronika na 5 sběrných místech s ambicí tuto síť rozšířit

Repasované přístroje poputují přes Migrační konsorcium k těm, kteří utekli před konfliktem ze země, aby mohli zůstat ve spojení s domovem i mezi sebou navzájem, lépe našli práci a nastartovali nový život. Vybraná část sbírky putuje přímo na Ukrajinu, aby pomohla vytvořit technologické zázemí. Kromě sbírky pracuje iniciativa také na vzdělávání veřejnosti a programátorské výpomoci na míru.

Je jasné, že střecha nad hlavou a jídlo jsou pro uprchlíky zásadní prioritou. Ale aby mohli zůstat v kontaktu se svou rodinou a přiblížit se normálnímu životu v ČR, potřebují IT hardware a funkční připojení k internetu. Proto jsme s Tech Resistance spustili sbírku, která jim s tím pomůže,“ říká zakladatelka iniciativy a expertka na umělou inteligenci, Sara Polak. Veřejnost se může zapojit do sbírky prostřednictvím pěti sběrných míst v Praze na Smíchově, Žižkově, Černém Mostě a Chodově a jednom v Brně od 3. března. Pro mimopražské jedno z míst také přijímá techniku poštou.

Pokud máte doma či ve firmě nepotřebnou výpočetní techniku, pošlete ji potřebným dál odevzdáním na jednom ze sběrných míst!

Darovaná výpočetní technika projde podrobnou bezpečnostní kontrolou, aby se zabránilo zneužití přístrojů. Tuto část i další přípravu garantuje firma DataSys. „Funkční techniku zkontrolujeme. Navíc z několika neúplně funkčních zařízení jsme schopni vytvořit jedno. V tuto chvíli máme kapacity takto repasovat až 100 přístrojů denně. Kapacity jsme připraveni navýšit,“ deklaroval podporu obchodní ředitel firmy Martin Novák. Dojde tedy ke kompletní přípravě techniky – servis, uvedení do provozu, vyčištění a nahrání aktuálních licencí tak, aby do potřebných rukou šly přístroje již plně funkční. Dárci můžou mít navíc jistotu, že nevyhovující či zbytková technika bude ekologicky zlikvidována.

Pište pro Computerworld

 

Máte dobré nápady, máte co říct? Chcete se podělit o své znalosti se čtenáři Computerworldu?

Je tu ideální příležitost. V redakci neustále hledáme externí autory, kteří rozšíří náš záběr. Nabízíme možnost publikací zajímavých článků nejen na webu, ale také v našem tištěném magazínu.

Pokud máte zájem, ozvěte se šéfredaktorovi na e-mail: radan.dolejs@iinfo.cz

Garanci, aby se technika dostala opravdu k těm nejpotřebnějším, zajišťuje Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty v ČR. Konsorcium tvoří 16 organizací, věnujících se problematice uprchlictví dlouhodobě, a dohlédne, aby byla technika rozdělena spravedlivě.

Vzhledem k nezbytnosti technologického pokrytí reaguje iniciativa #techresistance na poptávku powerbank, vysílaček a jiných vhodných přístrojů pro civilisty v oblastech bojů. Vzhledem k citlivosti informací a neustále měnící se situaci není možné detaily sdílet,, ale dělá nám obrovskou radost, s jakým nadšením byla tato sbírka veřejností přijata.

„Jsme nadšení, že jsme takto rychle zapojili do projektu velké komerční partnery jako Westfield či Zásilkovna, a také navázali na úspěšné sbírky z covidu pod hlavičkou Česko.Digital a Člověka v tísni. Každý z partnerů přispívá tím, co umí nejlépe,“ objasňuje hlavní koordinátorka sbírky Martina Cílková. “

Podpořte Ukrajinu a doneste nevyužitou elektroniku do jednoho ze sběrných míst.

CO DONÉST:

Notebooky, tablety, počítače, mobilní telefony,
nabíječky, nabité powerbanky a případně jiná elektronika. 

KAM DORUČIT:

  1. Obchodní centrum Westfield Chodov – 1. patro v „Pomoc Ukrajině“ (bývalá Tečka) můžete odevzdat 9:00–21:00
  2. Obchodní centrum Černý Most – 1. patro v „Pomoc Ukrajině“ (bývalá Tečka) můžete odevzdat 9:00–21:00
  3. WorkLounge Smíchov – Plzeňská 155/113, Praha 5, můžete odevzdat na recepci každý všední den 9:00–17:00
  4. Pobočka DATASYS na Žižkově – Jeseniova 2829/20, Praha 3. Na tuto adresu můžete balíček buď zaslat, či odevzdat osobně, a to každý všední den 9:00–17:00
  5. Runecast Solutions – Milady Horákové 13, Brno – 3. patro v kancelářích Runecast každý všední den 9:00–17:00

Iniciativa #techresistance vznikla v pátek 25. 2. jako reakce na ruskou invazi na Ukrajinu. Od té doby se do ní zapojilo téměř devadesát expertních dobrovolníků pracujících převážně v oblasti technologií, start-upů a kreativní sféry. Ti bez nároku na honorář pracují nejen na sbírce, ale vytvářejí i návody o bezpečném chování v online světě či monitorují kybernetické hrozby.

Pro více informací:

Hlavní organizátor:Tech Resistance 

Martina Cílková (hlavní koordinátorka sbírky) 777 04 82 92, cilkova.m@gmail.com 

soutez_casestudy

Odborní partneři:  

Konsorcium nevládních organizací pracujících s migrantyČesko.Digital

Komerční partneři:

DataSysZásilkovnaCentrum Černý MostRunecastWestfield Chodov    WorkLounge  

Vážení čtenáři, situaci na Ukrajině se věnujeme napříč servery, které spadají pod našeho vydavatele, společnost Internet Info. Nabízíme vám výběr některých textů:

POMOC PRO UPCHLÍKY

DOPADY NA ČESKÝ PRŮMYSL
EKONOMICKÉ SOUVISLOSTI
IT A KYBERBEZPEČNOST
RADY NEJEN PRO RODIČE

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku