Hlavní navigace

Vzorce s procenty v Excelu: % z celku, DPH... - 4.díl

9. 5. 2020

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Vzorce v tomto článku vám pomohou při nejběžnějších výpočtech – ať se jedná o výpočet daně z přidané hodnoty nebo o tipy pro výpočet procentního nárůstu nebo poklesu.

Předcházející díl

 

Vzorce pro práci s procenty, které se nachází v programu MS Excel, vám pomohou při těch nejběžnějších výpočtech, v nichž se v nějaké podobě uplatňují procenta – ať se jedná o výpočet daně z přidané hodnoty, nebo o výpočet procentního nárůstu nebo poklesu. Všechny námi prováděné výpočty ukážeme na konkrétních příkladech, třeba příklady pro převod zlomků na procenta, výpočet daně z přidané hodnoty z nějaké částky, výpočet počtu procent z celku, výpočet procentního nárůstu nebo poklesu, výpočet počtu procent dokončení nějakého projektu a výpočet percentilu. 

Nárůst nebo pokles ceny vyjádřený v procentech

Ve většině firem, a platí to zejména u firem zabývajících se obchodem, chtějí vlastníci firem a lidé ve vyšších pozicích často znát nárůsty nebo poklesy v procentech, a to prakticky u všeho možného – ať se jedná o úroveň prodeje, nebo platy. Pro získání údaje v procentech týkajícího se nárůstu nebo poklesu ve vaší firmě můžete použít níže uvedené vzorce.

Předpokládejme, že máte v Excelu vytvořený sešit, který obsahuje list „Nárůst-Pokles“. Další list s názvem „DPH“ obsahuje maloobchodní ceny zboží.

1. Zadejte do listu „Nárůst-Pokles“ do sloupce A přibližně 12 druhů zboží. Toto zboží můžete také zkopírovat z listu z příkladu uvedeného výše.

2. Do sloupců B a D pak zadejte pro každou položku zboží počet prodaných kusů.

3. Do sloupce „Prodej v lednu“ zadejte do buněk C2 až C14 vzorec =SUMA(DPH!D2*Nárůst-Pokles´!B2). Tento vzorec říká Excelu, že má vynásobit maloobchodní prodejní cenu uvedenou ve sloupci D na listu DPH množstvím zboží uvedeným ve sloupci B listu, na němž se aktuálně nachází kurzor myši, tj. na listu Nárůst-Pokles.

4. Do sloupce „Prodej v únoru“ zadejte do buněk E2 až E14 vzorec =SUMA(DPH!D2*Nárůst-Pokles´!D2).

5. Dále zadejte do buňky F2 vzorec =SUMA(E2-C2)/C2.

Čísla větší než nula ukazují na nárůst prodeje o zobrazený počet procent mezi lednem a únorem. Záporná čísla pak ukazují na pokles prodeje o zobrazený počet procent.

Nárůst nebo pokles prodeje zboží v procentech za měsíc.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?