Hlavní navigace

Watson Workplace končí, Slack utvrzuje dominanci

18. 1. 2019

Sdílet

 Autor: Fotolia © Angus
Na poli softwaru pro spolupráci je pořád trochu těsno, ale jeden z velkých hráčů včera odpadl. Watson Workplace od IBM se z trhu stahuje.

Podle firmy je důvodem konce podpory nedostatek zájmu od zákazníků. Rozhodnutí následuje po prodeji části softwarového porfolia IBM, které zahrnují i notně staré aplikace typu IBM Notes, Domino a Connections. Software je nyní majetkem indické technologické společnosti HCL, která jej v prosinci získala za 1,8 miliard dolarů.

Watson Workplace je však mnohem novější služba, chlubila se třeba možnosti kognitivních systémů. Mezi další AI prvky patřila třeba služba Workspace Moments, která měla redukovat čas strávený projížděním zpráv pomocí krátkého shrnutí všech příspěvků přímo v aplikaci.

Na vysoce konkurenčním trhu, jehož dominantem zůstává Slack, však firma neuspěla. Mezi další produkty tohoto druhu se řadí Microsoft Teams, Google Hangouts Chat, Cisco Webex Teams a podobně.

„Přestože je Watson Workplace inovativní a agilní, u zákazníky nebyl úspěšný a nezískal dostatečný tah k tomu, aby IBM chtěla se službou dále pokračovat,“ publikovala IBM v prohlášení na webu Watson Workplace.

IBM tak už nepřijímá nové objednávky a očekává, že konec služby pro všechny zákazníky – neplatící i platící – nastane 28. února. Společnost prý nyní pracuje na řešení převodu dat služby a poskytne nástroj pro stažení a uložení konverzací a obsahu v aplikaci.

Mluvčí pro IBM řekl, že „nadále je kladena větší priorita na investice v segmentech IT průmyslu s vysokou hodnout,“ jako je „umělá inteligence pro byznys, hybridní cloud, kybernetická bezpečnost, analytika, dodavatelský řetězec, blockchain, specifické kognitivní platformy a řešení zahrnující zdravotnictví, průmyslový internet věcí a finanční služby“.

Při svém startu měl Watson Workspace modernizovat portfolio služeb pro komunikaci a spolupráci IBM a vytvořit další alternativu ke Slacku. To se však nepodařilo. Konečnou pro Watson Workspace se tak stalo odkoupení části softwarové divize IBM od HCL.

soutez_casestudy

Nástroje pro spolupráci je poměrně těžké monetizovat a na trhu je hodně hráčů, takže konec služby překvapivý není. Produkt sám o sobě pravděpodobně špatný nebyl, avšak zákazníků zkrátka bylo příliš málo.

Analytici předpokládají na trhu s nástroji pro spolupráci další konsolidaci. Kdo z ní vyjde vítězně nelze předvídat, ale dobrou startovní pozici má Slack, Microsoft i Google.

Byl pro vás článek přínosný?