Hlavní navigace

WhatsApp – Nové podmínky užití, nebo nic

24. 2. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
WhatsApp prodloužil termín, do kdy je nezbytné schválit nové podmínky užití. Pokud tak neučiníte, nebudete moct aplikaci používat.

Uživatelé WhatsAppu, kteří do 15. května nepřijmou aktualizované podmínky užití, nebudou moct službu používat. Původní únorový termín tak byl o tři měsíce prodloužen. Společnost zároveň uvedla, že pakliže uživatel podmínky nepřijme, bude účet klasifikován jako „neaktivní“ a jako takový bude moct být po 120 dnech smazán. Hovory a notifikace budou i v případě neodsouhlasení nových podmínek „krátce“ fungovat, jak však informuje server TechCrunch, nejspíš jen „pár týdnů“.

WhatsApp o změnách poprvé informoval minulý měsíc a mezi uživateli vzbudil nevoli. Ti předpokládali, že změny podmínek budou v praxi znamenat, že WhatsApp bude moct sdílet větší množství dat se svou mateřskou společností, tedy Facebookem. Doteď s ním aplikace sdílela některá metadata jako je například telefonní číslo uživatele či další informace o zařízení. Jakmile vejdou v platnost nové podmínky, bude moct WhatsApp sdílet s Facebookem také informace o platebních transakcích, a to jednak za účelem lepšího cílení reklam, ale také kvůli podpoře komerční verze aplikace WhatsApp Business. A hlavně, tyto transakce budou moct být realizovány přímo přes WhatsApp.

Pro WhatsApp je úspěch v obchodu zásadní. Přestože má totiž aplikace půl druhé miliardy uživatelů, coby bezplatná a prostá reklam je prakticky nezisková. Jestliže ale začne být její komerční potenciál naplňován, může představovat významného vyzyvatele vůči společnostem, jako jsou Amazon nebo Walmart, a to zejména na trzích, na nichž se e-commerce teprve rozvíjí. Například v Indii, kde má WhatsApp globálně vůbec nejvíc uživatelů.

CS24

Paradoxně však nejasnosti kolem změny podmínek užití zapříčinily houfný odliv uživatelů ke konkurenci. Jmenovitě posílily zejména aplikace Telegram a Signal, které rovněž nabízejí možnost bezplatné a šifrované výměny zpráv. Například druhá jmenovaná zaznamenala dle analytické společnosti Sensor Tower v prvním týdnu letošního roku 246 tisíc stažení.

 Jakmile však WhatsApp oznámil plánované změny, stáhlo si Signal během jediného týdne 8,8 milionů uživatelů. A jen v Indii se čísla změnila z 12 tisíc na 2,7 milionů. Množství stažení WhatsAppu se v daném období propadlo o necelých 20 %, Craig Chapple ze Sensor Tower se však nedomnívá, že by měl WhatsApp své výsadní postavení pozbýt: „Pro soupeře bude náročné změnit návyky uživatelů, takže WhatsApp si svou pozici dle mě udrží. I když bude zajímavé sledovat, jestli tento trend bude pokračovat.“

Byl pro vás článek přínosný?