Hlavní navigace

Windows 10 poběží na všem, tvrdí šéf Microsoftu

10. 10. 2014

Sdílet

 Autor: Microsoft
Satya Nadella, ředitel Microsoftu, je podle svých slov přesvědčen, že nová verze operačního systému Windows může fungovat prakticky na jakémkoli zařízení.

Nadella tento týden vystoupil na konferenci Gartneru Symposium/ITxpo. Zde šéf Microsoftu popsal Windows 10 jako první krok ke zcela nové generaci Windows.

„Rozhodně nepůjde jen o další verzi Windows po Windows 8,“ uvedl Nadella s tím, že Windows nejsou jen pro tablety, telefony a počítače, ale jde o platformu, která „může běžet na celé řadě zařízení…která slouží k různým účelům.“ Jednotlivé prvky Windows, snadnost jejich správy a vylepšená bezpečnost mají být pro uživatele velkým tahákem.

Nadella, jenž se šéfem Microsoftu stal až v tomto roce, vystoupil na Symposium/ITxpo vůbec poprvé. Konference se podle Gartneru účastnilo 8 500 lidí včetně 3 000 CIO.

Jeho vystoupení začalo odpověďmi na připravené otázky přítomných. Když padla otázka „Kdy zjednodušíte licenční podmínky tak, aby jim bylo možné lépe porozumět?“ se publikum rozesmálo a zatleskalo.

Nadella se následně snažil problém vysvětlit. Složitost některých licenčních ujednání je údajně výsledkem „snah o co největší flexibilitu“ pro zákazníky, aby podmínky pokrývaly celou řadu možností. Pokud by byly podmínky zjednodušeny tak, aby stanovily pouze jakýsi rámec, „objevily by se další problémy“.

„Není pochyb o tom, že musíme naslouchat odezvě svých uživatelů a vymyslet, jak v otázce licencování učinit potřebné změny“ řekl Nadella s tím, že „nebudeme existovat, pokud vám nebudeme (poskytovat služby) dle vašich požadavků“.

Řada analytiků porovnávala Nadellovo vystoupení s bývalým šéfem Microsoftu Stevem Ballmerem. A odlišnosti tam jistě jsou. Například na otázku „Co se stalo s Windows 9“ by Ballmer pravděpodobně odpověděl se svým typickým humorem a odpověď rozvedl.

Nadella však odpověděl jednoduše tak, že „tento nápad jsme zvažovali, ale nakonec jsme zvolili jinou možnost“. Tím se současný šéf Microsoftu vyhnul doplňujícím otázkám analytiků.

Bylo jasné, že Nadella se na konferenci snažil prodat Windows 10, a to hlavně významným lidem jako je Phil Elliott, řediteli aplikačního vývoje University of Chicago Booth School of Business (UCBSB), která stále využívá Windows 7.

CS24

Jak uvedl Elliott, žádná rozhodnutí ohledně nasazení Windows 10 nebudou učiněna rychle. „Necháme to trochu uležet a počkáme, jak se k tomu vyjádří ostatní,“ řekl Elliott.

Nadella je absolventem UCBSB a Elliot jej (s trochou nadsázky) tak podle svých slov při vybírání nového šéfa Microsoftu preferoval. Nadellu popsal Elliot jako „úžasného řečníka, který je schopný zasmát se sám sobě“.

Byl pro vás článek přínosný?