Hlavní navigace

Windows 10 začínají blokovat podezřelé aplikace

9. 8. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos - Photocreo
Microsoft si posvítí na PUA, respektive PUP. Windows 10 uživatele začíná upozorňovat na jejich instalaci.

Windows 10 začínají defaultně blokovat „potenciálně nechtěné aplikace“, známé pod zkratkou PUA či PUP. V příslušné dokumentaci je zmiňuje jako k aplikacím třetích stran, které si v dobré víře stáhneme a nainstalujeme, přiložený adware či například nenápadnou aplikaci, která na pozadí těží kryptoměny.

Někdy mohou být do aplikace přidány samotnými vývojáři za účelem dodatečného zisku anebo se do aplikace dostanou skrz web, který její stažení nabízí. V každém případě jde vždy o součást softwaru, kterou si uživatel nevyžádal a pravděpodobně po ní netouží. Microsoft filtraci PUA/PUP ve Windows 10 nabízí od loňské květnové aktualizace, nicméně defaultně byla dosud vypnutá.

Některým uživatelům však její automatické zapnutí nemusí vyhovovat a může vést k chybovým hlášením. Koneckonců, těžařskou aplikaci či aplikaci, která se aktualizuje prostřednictvím přiloženého BitTorrent klientu, můžeme chtít stáhnout zcela vědomě.

soutez_casestudy

V takovém případě je třeba funkci nastavit v nabídce Ochrana na základě reputace, kde lze v podmenu Blokování potenciálně nežádoucích aplikací nastavit Blokování aplikací či Blokování stahování. Funkce obou nastavení je podobná – druhá zmíněná funguje na úrovni prohlížeče Edge, první slouží jako ochrana před nežádoucími aplikacemi staženými skrz Chrome či jiný prohlížeč, jelikož Windows Defender je dokáže prověřit až po jejich stažení.

Je však třeba mít na paměti, že funkce neblokuje všechny aplikace či stažení, jen ty, které Microsoft vyhodnotí jako podezřelé. Takové PUA/PUP pak uzavře do karantény a nechá uživatele rozhodnout, zda chce v jejich instalaci pokračovat. Jinými slovy, o tom, že instalace určité aplikace by nemusela být až tak dobrý nápad, vám dá vědět formou doporučení.

Byl pro vás článek přínosný?