Hlavní navigace

Windows 7 RC1 – zkušenosti uživatele - 1. díl

28. 7. 2009

Sdílet

Jak se pracuje ve Windows člověku, který prošel dlouhou cestu se všemi jeho předchůdci? To se vám pokusíme přiblížit v následujícím textu.

Windows 7 RC1 – zkušenosti uživatele



Příznivci operačních systémů Microsoftu byli po uvedení Windows Vista oprávněně hladoví po jeho nástupci. Snad i proto vzniklo v posledních měsících o Windows 7 tolik recenzí a článků, ať už v souvislosti s betaverzí nebo  RC1. Tento text se však nechce věnovat strohému popisu nových funkcí, pokusí se zhodnotit Windows 7 z pohledu uživatele. Zda je přechod na nový systém výhodný a zda mu může usnadnit práci na PC. Jak se pracuje ve Windows člověku, který prošel dlouhou cestu se všemi jeho předchůdci? To se vám pokusíme přiblížit v následujícím textu.

Pokud se vám budou zdát níže uvedené poznatky povrchní, pokuste se je hodnotit z pohledu skutečného uživatele operačního systému, který jej potřebuje k tomu, k čemu je OS primárně určen, tj. jako schopného prostředníka mezi hardwarem počítače a výslednou monotematickou aplikací, jež používáme ke své práci. Takového uživatele popisem technologií uvnitř OS nenadchnete.

Moje cesta k Windows7 začala mediálně zvýrazněným uvedením betaverze. Nainstaloval jsem ji a byl překvapen rychlostí oproti Windows Vista a téměř polovičními nároky na operační paměť. Beta však byla značně neúplná, soupis procesů vydal maximálně na jednu stranu a zkušenějšímu uživateli došlo, že to v plné verzi nemůže být zdaleka tak růžové. Pravda to ovšem byla jen z části. Microsoft uvedl před několika měsíci RC1, a opět ji nechal ke stažení pro každého, kdo se zaregistroval. A podle tvrzení winver.exe použitelnou zdarma až do 2.3.2010. RC1 již obsahuje téměř kompletní sadu software a služeb a adekvátně oproti „betě“ zpomalila. Není to však nic dramatického.

Windows 7

CS24


Rychlost systému, jako hlavní argument proti Windows Vista a také jeden z hlavních pro Windows 7, je skutečně vyšší, než tomu bylo u předchůdce. A to i po instalaci množství software, který jsem používal pod Vistami a který používám i dnes bez problémů pod Windows 7. Markantní a měřitelný rozdíl je vidět zejména při startu systému po přihlášení, kdy ušetříte oproti Vistám několik desítek sekund. Alokace paměti u systému vybaveného OpenVPN, ICQ, Skypem, MS Outlookem, MS Wordem, antivirem a několika dalšími drobnými aplikacemi se pohybuje pod hranicí 1GB. U Windows Vista to byl dvojnásobek. I další práce je v „sedmičkách“ podstatně svižnější, systém šikovně alokuje paměť pro diskovou cache a dokáže ji dokonce i vracet, což u jeho předchůdců mnohdy nefungovalo. Windows 7 jsou zcela jistě na stejném množství operační paměti svižnější.

Další část článku naleznete zde: Windows 7 RC1 – zkušenosti uživatele - 2. díl.

Byl pro vás článek přínosný?