Hlavní navigace

Windows 8.1: Jaké jsou změny a co stále chybí - 1. díl

4. 11. 2013

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Stejně jako předchozí verze všudypřítomného desktopového OS od Microsoftu čelil i Windows 8 v době svého vydání poměrně velké kritice.

Prakticky pokaždé, když společnost provedla v systému nějakou drastickou změnu, jednalo se o záležitost, která u uživatelů vyvolala spíše negativní reakce. Windows 8 v tomto směru není výjimkou.

Microsoft se po vydání Windows 7 ocitl v prakticky bezvýchodné situaci. Společnost bojovala o své místo v mobilním sektoru a tak se pokusila vyplnit mezeru ve svém portfoliu přidáním „vrstvy“ dotykového rozhraní nad klasickou plochu ve Windows. Rozhraní Metro neboli moderní rozhraní se však dočkalo spousty kritiky, která se týkala především nedostatečných možností volby při využívání systému – což byla jedna věcí, o nichž jsme doufali, že Microsoft změní ve Windows 8.1. A on to víceméně změnil.

(Novou aktualizaci si ještě většina uživatelů Windows 8 nestihla stáhnout, a už se mluví o její další verzi. Ta má ale podle webu ZDNet.com přijít až v roce 2015. Původně se předpokládaly každoroční aktualizace. Nechme však Windows 8.2 (nebo 9?) budoucnosti a pojďme se podívat na to, co se změnilo ve verzi aktuální – a co bude uživatelům stále ještě chybět.)

Vyhledávání v systému se výrazně zlepšilo, ale zdaleka ještě není perfektní

plusRecenze Windows 8 často kritizovaly vyhledávání v rámci systému, neboť nedávalo (a stále nedává) smysl oddělovat dokumenty od nastavení. Windows 8.1 tuto vadu opravuje svým univerzálním vyhledáváním, které většinou funguje tak, jak má. Toto vyhledávání disponuje dokonce i určitými sémantickými schopnostmi vyhledávání (zadané dotazy nemusejí přesně sedět klíčovému slovu). Pokud jste však někdy používali OS X, možná jste si všimli, že Mac řeší své vyhledávání ještě trochu lépe a přináší o něco užitečnější výsledky. Například si dokáže zapamatovat vaše preference u předchozího dotazu a dříve využitý výsledek vyhledávání podruhé umístí na prominentní pozici již po stisku několika prvních kláves.

Windows 8.1 search

Tlačítko Start je zpět

plusJak už jste asi mnohokrát četli, jde opravdu jen o tlačítko, nikoliv o menu (i přesto je stále k dispozici praktické menu aktivované pravým kliknutím s rozšířenými možnostmi uživatelských nastavení a zástupců). Návrat tlačítka Start je pozitivní změnou, a nejlépší úrovně produktivity s ním dosáhnete, když si nakonfigurujete startovní obrazovku tak, aby zobrazovala vaše nejpoužívanější aplikace a zkratky. Ovšem...

soutez_casestudy

Je stále poměrně nepohodlné konfigurovat obrazovku Start pomocí myši

minusPřestože implementace menších a větších dlaždic zlepšuje celkové ovládání (a okřídlený „uživatelský zážitek“) v porovnání s tím, co jsme měli k dispozici ve Windows 8, obrazovku Start stále nelze plynule ovládat, jestliže chcete přidávat, přesunovat či odstraňovat jednotlivé dlaždice. Nově nainstalované programy nejsou do obrazovky Start přidávány automaticky, což může být dobře i špatně, ovšem bez řádné integrace aplikací pro Start a plochu zůstává interakce mezi oběma těmito typy aplikací nedostatečná.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?