Hlavní navigace

Windows 8.1: Jaké jsou změny a co stále chybí - 2. díl

5. 11. 2013

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Stejně jako předchozí verze všudypřítomného desktopového OS od Microsoftu čelil i Windows 8 v době svého vydání poměrně velké kritice.

Předchozí díl

Obrazovka „Všechny programy“

minusOdpovědí Microsoftu na rozchod desktopových aplikací a dlaždic na obrazovce Start je nová obrazovka Všechny programy (All Programs). Tu ovšem hodnotíme negativně, protože je zaneřáděná nespočtem duplicitních zástupců souborů nápovědy, deinstalátorů, textových dokumentů typu „čti mě“ a dalších nesmyslů. Na této obrazovce zkrátka musíte mít pocit, že při vyhledávání programu projíždíte všechny zástupce ve svém starém menu Programy.

Windows 8.1 All Apps

Sdílený obrázek na ploše pro tradiční a moderní rozhraní

plusJe přinejmenším zvláštní, že Microsoft tuto možnost neučinil výchozím nastavením, neboť ta představuje významný posun k lepšímu, pokud jde o způsob, jakým se míchají moderní rozhraní s desktopem. Ono moderní rozhraní bylo uživatelům vnuceno, a proto se spousta lidí od Windows odvrátila a přešla na alternativy, případně zůstala u „sedmiček“. Obě rozhraní na uživatele mluví zcela jiným jazykem; i proto je jejich přátelská koexistence složitá. Jedná se o téma, které Microsoft ještě zcela nedořešil. Ovšem myslíme si, že pokud je pro vás důležitý jednotný design a Windows 8 už máte, pak už jen kvůli samotné integraci sdílených pozadí stojí Windows 8.1 za instalaci.

Bootování přímo na plochu a nastavitelné „horké rohy“

plusDíky, Microsofte, za tento dar. Uživatelé totiž nově mají možnost bootovat systém přímo na plochu. Byť nejde o výchozí ani (evidentně) Microsoftem preferované nastavení, je přístupné přes menu vlastností hlavního panelu. Další novinkou je možnost deaktivace „horkých rohů“, tedy oblastí displeje s definovanou funkcí. Tato změna vám pomůže zapomenout na „Metro“, pokud jej nechcete vidět. Ale...

Windows 8.1 Boot to Desktop

soutez_casestudy

V jiných oblastech jsou „Hot Corners“ stále vnucovány

minusNa našem testovacím stroji jsme deaktivovali všechny horké rohy kromě tzv. šému (Charms). (Ne, že bychom šém nějak extra milovali, dokonce nám připadá, že je pro běžnou práci irelevantní.) Zlepšením, které bychom uvítali, by byla automatická detekce toho, zda používáte stolní počítač, notebook nebo tablet a na základě toho zobrazení kontextuálně relevantních menu. To by přece nemělo být až tak složité, Microsofte. Například: zobrazovat pokročilé možnosti sítě na PC, zobrazovat možnosti nastavení jasu na tabletu/notebooku, deaktivovat možnost „sdílení“, nejste-li v Metro aplikaci a podobně.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?