Hlavní navigace

Windows 8 Embedded: Preview verze počátkem příštího roku

15. 11. 2011

Sdílet

 Autor:
Microsoft chce dát vývojářům nahlédnout pod pokličku Windows 8 Embedded někdy během prvního čtvrtletí roku 2012.

„Příští verze Windows Embedded Enterprise bude uvolněna do tří měsíců od vydání desktopového operačního systému Windows 8,“ prozradil také Ben Smith z Microsoftu. O něco později, během devíti měsíců od vydání Windows 8, se pak na trh dostane edice Windows Embedded Standard. Konkrétní data nejsou známa a to ani pro desktopová Windows. Ví se jen, že jejich distribuce začne někdy v příštím roce.

Smith odmítl prozradit, jaké změny budou nové verze obsahovat. Řekl pouze, že budou používat technologie „přirozeného uživatelského rozhraní“, což je termín, jakým Microsoft popisuje produkty spoléhající na dotekové či hlasové ovládání. O edici Windows Embedded Standard pak ještě víme, že poběží na procesorech architektury ARM.

„Windows 8 nejsou inovací pouze pro desktopy, ale také pro oblast specializovaných zařízení,“ řekl Smith. „Na Windows Embedded proto úzce spolupracujeme s týmem pro vývoj Windows 8, abychom mohli onu inovaci přinést právě i do specializovaných přístrojů.“ Takovými přístroji mohou být například medicínská zařízení, stavební stroje a podobně.

Microsoft nicméně očekává, že se Windows Embedded dostanou také do široce používaných zařízení jako třeba do ledniček nebo teploměrů. Podle Smithe jsou pro to nyní ideální podmínky. „Nejenže se zvyšuje výkon procesorů, ale zároveň klesá jejich cena a zmenšuje se jejich velikost,“ říká. Díky zlepšením v konektivitě mohou být navíc zařízení trvale připojena k internetu. Tím se podle Smithe otevírá cesta k inteligentním systémům.

Byl pro vás článek přínosný?