Hlavní navigace

Windows 8: Funkce pro firmy, které stojí za vyzkoušení

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Microsoft v ukázkové verzi OS Windows 8 představil řadu zajímavých funkcí pro firemní využití, které stojí za vyzkoušení.

Ukázková verze operačního systému Windows 8 Release Preview, která vyšla 31. května, je jedním z posledních kroků před vydáním plné verze. Ta má podle současných odhadů vyjít v říjnu. Ukázková verze představila několik nových funkcí a aplikací pro uživatelské rozhraní Metro, jako například snadnější manipulaci s „dlaždicemi“ a aplikacemi na obrazovce Start.

V ukázkové verzi byli představeny také nové aplikace – Zprávy, Cestování, Sport a také vylepšená verze Internet Exploreru 10, která má nyní v základním nastavení zapnutou funkci na ochranu soukromí „do not track“ a obsahuje integrovaný Adobe Flash Player uzpůsobený pro dotyková zařízení.

Windows 8 je zaměřený převážně na spotřebitele, Microsoft se ale přizpůsobuje světu, ve kterém zaměstnanci využívají své tablety, smartphony, mobilní aplikace a virtualizační technologie pro pracovní účely. Windows 7 je v současnosti nejoblíbenějším operačním systémem pro firmy a podle analytiků bude pro Windows 8 těžké se svým předchůdcem soupeřit. Windows 8 ale přináší mnoho nových funkcí na poli zabezpečení, sítí a v mobilních aplikacích.

Jednou z nových funkcí, které Microsoft představí, je Windows to Go. Ta dovolí nahrát celý operační systém na disk USB a zpřístupní ho z jakéhokoliv zařízení které má operační systém Windows XP, Windows Vista nebo Windows 7. Jakmile se Windows 8 z disku USB spustí, je zabezpečen standardními firemními nástroji jako SCCH (System Center Configuration Manager) a Active Directory.

Windows to Go nejvíce využijí zaměstnanci na volné noze, kteří potřebují přístup k operačnímu systému a aplikacím, ale nemají stejná práva jako řadoví zaměstnanci. Také je to dobrý způsob, jak Windows 8 vyzkoušet bez vymazání současného OS.

Microsoft u Windows 8 vylepšil také funkce zabezpečení. Tím zdůraznil hodnotu svého OS pro firemní využití oproti operačním systémům Android a iOS, které neustále čelí bezpečnostním problémům. Nové funkce zahrnují také aplikaci Trusted Boot, která zabraňuje proniknutí malwaru do systému během instalace. Microsoft vylepšil také program na šifrování disku BitLocker, který nyní šifruje pouze ty části disku, které to potřebují. Tím se celý proces výrazně urychluje a zvyšuje produktivitu zaměstnanců. Nyní také BitLocker nabízí možnost změny hesla a PINu při prvním spuštění, což redukuje telefonáty na oddělení IT z důvodu zapomenutého hesla.

Microsoft dále vylepšil AppLocker, který brání zaměstnancům ve spuštění neautorizovaných aplikací, a tím snižuje riziko napadení systému malwarem.

Co se týká sítí, Microsoft vylepšil DirectAccess, technologii Branch Cache, která šetří šířku pásma urychlením přístupu ke vzdáleným souborům uloženým na firemní síti. Dočkáme se také náhrady VPN, které bylo představeno ve Windows 7. Windows 8 také podporuje širokopásmové připojení 3G a 4G.

O Tabletech s Windows 8 Microsoft zatím příliš informací nezveřejnil. Zatím je známe, že budou založené především na architektuře od AMD a Intelu a v prodeji budou pravděpodobně v listopadu. Výhodou Microsoftu oproti konkurenčním iPadům je možnost pohodlného spuštění jakékoliv aplikace, které uživatel běžně používá ve svém počítači a které budou kompatibilní i s aplikacemi pro Windows 7. Vzhled ani cena tabletů zatím není známá, ale stačí počkat do listopadu a zvážit, zda se do nich vyplatí investovat.

Byl pro vás článek přínosný?