Hlavní navigace

Windows 8 - Jak překonat prvních 30 minut a nezešílet - 2.díl

10. 1. 2013

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Dnes si řekneme několik slov o konceptu úvodní obrazovky nahrazující klasickou nabídku Start a podíváme se na základní ovládací prvky systému.

Podlehli jste také pokušení vyzkoušet si práci se zbrusu novým “dlaždicovým” systémem Windows 8? Pro první seznámení jistě oceníte jednoduchého průvodce, který vám ušetří několik hrstek vytrhaných vlasů.

 

| Následující díl >>

 

Co budete u Windows 8 zřejmě postrádat jako první, je klasická plocha s notoricky známou nabídkou Start, kterou Microsoft používal již ve Windows 95. Windows 8 však představuje nový koncept Úvodní obrazovky s barevnými dlaždicemi, jež mají uživateli přinášet relevantní data přehlednou a líbivou formou. Na klasickou plochu (s tapetou a ikonami) lze přejít kliknutím na dlaždici Plocha, nebo stiskem klávesové kombinace Win+D. O dlaždicích a možnostech jejich přizpůsobení si povíme později. Podívejme se teď jak pracovat navigačními lištami a tlačítky.

 win8_desktop

Panel s ovládacími tlačítky

Přístup k ovládacím prvkům skrývá operační systém v rozích obrazovky. Zobrazení základní pětice ovládacích tlačítek vyvoláte najetím myší do pravého horního rohu obrazovky (nebo klávesovou zkratkou Win+C). Jakmile myší následně pohnete ve směru dolů, zobrazí se také dlaždice se systémovými hodinami a datem.

Zde se projevuje jedna ze zásadních vlastností Windows 8. Po vizuální stránce se snaží systém uživateli předložit zcela konzistentní rozhraní jak z hlediska vzhledu, tak chování. Co si pod tím představit? Nezávisle na tom, kde se právě nacházíte, lze vyvolat stejný panel se stejnými ovládacími tlačítky stejným způsobem. Funkcionalita jednotlivých voleb se však bude lišit podle otevřené aplikace.

Pětice ovládacích tlačítek sestává z funkcí Hledat, Sdílet, Start, Zařízení, Nastavení.

win8_charms_bar

V prvé řadě bychom měli věnovat pozornost tlačítku Nastavení. Pakliže se nacházíte na úvodní obrazovce nebo na ploše, pod tlačítkem Nastavení naleznete základní systémová nastavení,jako Ovládací panely nebo přizpůsobení vizuálních prvků. Pakliže budete mít spuštěnu některou z Windows 8 aplikací, zobrazí se ve stejné pozici pouze nastavení relevantní k dané aplikaci. Nastavení lze vyvolat klávesovou zkratkou Win+I.

win8_nastaveni

Spodní část panelu Nastavení se však nemění. Najdete zde ikony pro správu síťového připojení, hlasitosti, jasu, oznámení, rozložení klávesnice, ale především, volbu pro vypnutí, uspání či hibernaci počítače. Zcela dole si všimněte odkazu Změnit nastavení počítače, jenž vás zavede do okna s detailnějšími možnostmi přizpůsobení.

soutez_casestudy

 

V příštím díle si vysvětlíme funkci zbylých ovládacích prvků.

Byl pro vás článek přínosný?