Hlavní navigace

Windows 8 - Jak překonat prvních 30 minut a nezešílet - 3.díl

11. 1. 2013

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
V dnešním pokračován si vysvětlíme funkce zbylých ovládacích prvků, a sice tlačítek Start, Zařízení, Sdílení a Hledat.

Podlehli jste také pokušení vyzkoušet si práci se zbrusu novým “dlaždicovým” systémem Windows 8? Pro první seznámení jistě oceníte jednoduchého průvodce, který vám ušetří několik hrstek vytrhaných vlasů.

 

<< Předchozí díl | Následující díl >>

 

Tlačítko Start nedělá nic jiného, než klávesa Win na vaší klávesnici. Tedy okamžitý přechod na úvodní obrazovku, respektive přechod z úvodní obrazovky na poslední otevřenou aplikaci.

Tlačítko Zařízení slouží pro práci s externě připojenými komponentami. Windows Store aplikacím umožňuje volba na připojená zařízení posílat obsah nebo třeba tisknout.

tlačítko Sdílení lze využít pro okamžité sdílení multimediálních informací z Windows Store aplikací, až už skrze email nebo sociální sítě. Výhod sdílení lze nicméně využít pouze ve spojitosti s Windows Store aplikacemi, v případě klasických desktopových aplikací Sdílení žádné volby nenabízí. Ve snímku obrazovky níže si můžete všimnout chování Sdílení v případě, kdy tato volba byla použita v rámci aplikace Hry. Jako komunikační kanál byla zvolena aplikace Pošta, jež se ihned otevře v pravé části obrazovky a tělo mailu vyplní infromacemi o hře. Menu Zařízení lze vyvolat klávesovou zkratkou Win+K.

win8_share

Tlačítko Hledat slouží, jak už název napovídá, k vyhledávání. Pomocí jednotného rozhraní můžete snadno vyhledávat klíčová slova (i jejich části) mezi aplikacemi, nastaveními, soubory nebo například nabídkami ve službě Store. Stačí stisknout klávesu Win a začít pást kýžený termín, tedy stejně jako ve Windows 7 (lze využít také klávesovou zkratku Win + F).

win8_find

Během psaní systém dynamicky zobrazuje výsledky, přičemž si můžete pod vstupním textovým řádkem zvolit, zda chcete vyhledávat mezi nainstalovanými aplikacemi, nastaveními, lokálními soubory (uloženými ve vašem adresáři příslušejícím k vašemu uživatelskému účtu) nebo v rámci některé konkrétní aplikace. Pakliže opět kliknete do vyhledávacího textového pole, zobrazí se „našeptávač“ možných termínů.

soutez_casestudy

 

V dnešním díle několikrát zazněl termín Windows Store aplikace. Jistě jste správně vytušili, že se jedná o nový styl aplikací skrývajících se pod barevnými dlaždicemi. Windows Store apliakce se však od klasických programů liší v mnoha dalších ohledech a této problematice se budeme věnovat v příštím díle.

Byl pro vás článek přínosný?