Hlavní navigace

Windows 8 mají používat Ribbon a vlastní PDF prohlížeč

6. 4. 2011

Sdílet

Nový operační systém podle všeho bude mix Windows 7, Windows Phone 7 a kancelářského balíku Office.

S příchodem nového měsíce s informacemi o Windows 8 jako by se roztrhl pytel. Ani v jednom případě sice nejde o oficiální zprávu od Microsoftu, zdrojem jsou přesto velmi uznávaní blogeři a věrohodně vypadají i konkrétní ukázky tohoto nového systému. Co nového se tedy kolem Windows 8 urodilo?

Jako první začala v dubnu po internetu kolovat údajná uvítací obrazovka. Ta sama o sobě není příliš významnou částí systému, její vzhled však může hodně napovědět o tom, jakým směrem se vývoj Windows 8 může ubírat. Font použitý na obrazovce je totiž velmi podobný tomu v mobilním operačním systému Windows Phone 7. Je tedy aktuální snahou Microsoftu sjednotit vzhled všech svých produktů? Obrázek na pozadí obrazovky bude podle autorů blogu Within Windows možné změnit.

Mnohem větší význam má však informace, že Windows 8 bude nejspíše používat rozhraní Ribbon. Viz obrázek:

CS24

windows 8 ribbon

To se jistě nebude líbit mnohým odpůrcům kancelářské sady Office, kde Microsoft tento koncept poprvé použil. Co naplat. Vývojáři si Ribbon velmi oblíbili. Nástrojovou lištu přehlednějšími pásy karet nahradili vlastně již ve Windows 7, i když jen v Malování a WordPadu. V další verzi systému by už mohlo jít o kompletní změnu rozhraní. Velká tlačítka Ribbonu by navíc skvěle vyhovovala potencionálním uživatelům tabletů s Windows 8. Microsoft se netají tím, že právě s tablety pro další Windows určitě počítá.

Bližší pohled na nového průzkumníka odhalí i další dvě velmi zajímavá tlačítka: Web Sharing a Sync. Microsoft je velkým příznivcem cloudu a jeho potenciál možná bude chtít využít i ve Windows 8. Do operačního systému by proto mohl přímo integrovat funkce svých projektů Windows Live Mesh 2011 a Sky Drive. V prvním případě jde o službu pro sdílení dat a vzdálený přístup k počítači přes internet, v tom druhém pak o volně dostupné online úložiště.

K „úniku“ dalších ukázek Windows 8 došlo během včerejšího dne. Blog Within Windows tentokrát zveřejnil vzhled prohlížeče Internet Explorer na tabletech s Windows 8. Dlaždicové rozhraní známé z Windows Phone 7 podle autorů nebylo možné odemknout a stejně tak prý nešla změnit ani velikost okna prohlížeče. Na stejném blogu se objevily i ukázky nativního PDF prohlížeče pro Windows 8, který nese jednoduchý název Modern Reader. Aplikace prý využívá balík AppX, mohla by tedy být stejná pro Windows 8 i Windows Phone 8. Samotný prohlížeč je velmi jednoduchý, bez zbytečných tlačítek a lišt.

Byl pro vás článek přínosný?