Hlavní navigace

Windows 8 na platformě ARM: Klidně se podívejte, ale nesahat!

17. 1. 2012

Sdílet

Microsoft předváděl na CES 2012 chystaný systém Windows 8 na pěkné řádce tabletů. Ovšem an to, že se jedná o systém plně podporující dotykové ovládání a mobilní platformy, bylo pěkně těžké si na tato zařízení byť jen sáhnout. Jen velmi málo novinářů dostalo šanci si tablety vyzkoušet.

Microsoft předváděl na CES 2012 chystaný systém Windows 8 na pěkné řádce tabletů. Ovšem an to, že se jedná o systém plně podporující dotykové ovládání a mobilní platformy, bylo pěkně těžké si na tato zařízení byť jen sáhnout. Jen velmi málo novinářů dostalo šanci si tablety vyzkoušet.


Například Nvidia převáděla hned třo tablety s Windows 8, všechny neprodyšně uzavřené za sklem. Společnost Texas Instruments předváděla také jeden tablet v showroomu, ale na dotaz novináře, který se ptal, zda je možné tablet vyzkoušet se mu dostalo odpovědi, že to není povoleno. Qualcomm také vyrábí procesory ARM, ten ale tablety s Windows 8 neprezentoval vůbec.


Zástupci všech tří společností řekli, že Microsoft si stanovil velmi přísná pravidla, co se vystavování zařízení s ARM čipy a Windows 8 týče. Zřejmě se snaží zamezit případným negativním zkušenostem předtím, než bude software oficiálně uvolněn, což by mohlo poškodit jeho pověst.


„Myslím, že se (Microsoft) snaží ujistit, že až lidé všechny tyhle věci, odnesou si dobrou zkušenost.“ Řekl v rozhovoru generální manažer společnosti Nvidia, Mike Rayfield.


Tablety, které vystavovala Nvidia byly vybaveny čtyř jádrovými procesory Tegra 3.  Na jednom běžel interface Metro, na dalším HD video přes HDMI konektor a na třetím byla preznetována schopnost multitaskingu Windows 8. 
Texas Instruments také prezentovala svůj tablet s Windows 8. Osazen byl dvou jádrovým procesorem OMAP 4470. Produktový manažer společnosti TI, Bill Crean, přítomné novináře o skutečně funkčích Windows 8 přesvědčil poklepáním na obrazovku s interface Metro. „Víc ukázat nemohu, jen vám ukázat, že funguje,“ řekl skoro omluvně.


I tak je Texas Instruments s pokrokem Windows 8 spokojena. Port systému pro čipy ARM, je pro společnost velká šance, řekl Crean, který doufá, že čipy uvidí nejen v tabletech, ale také v ultratenkém Macbook Air. Velkým krokem je port Windows 8 na ARM také pro Microsoft, který by konečně mohl zvýšit své šance prorazit na trhu, který v současné době ovládá Apple se svýn iPadem.


Poprvé prezentoval Microsoft systém Windows 8 na tabletu s procesorem ARM na CES již před rokem. I když nemá systém oficiálně vyjít ještě několik měsíců, mnozí očekávali od Microsoftu více, než jen muzejní exponáty schované za sklem zvláště, jde li o tak významný systém.


Několik novinářů mělo to štěstí a bylo jim umožněno vyzkoušet si Windows 8 v září, testovanou platformou však tehdy byka zařízení s x86 procesory a nikoli ARM čipy.

příloha_ovladnete_sva_data


Podle Chrise Florese, ředitele komunikací pro Windows, pokračuje vývoj ARM verze velmi dobře a Microsoft očekává, že jak ARM, tak verze x86 vyjdou ve stejný čas, co zástupce společnosti Microsft neřekl je, zda bude chystaná beta systému také dostupná pro obě platformy.


Podle Creana je Windows 8 ještě stále ve verzi pre-beta, takže je celkem pochopitelné, že Microsoft   nechce lidi nechat, aby si se systémem hráli. Warren East, CEO u ARM řekl, že logické, že bude optimalizace Windows 8 pro ARM trvat déle, než je tomu u x86. „Windows vyrostly na x86 za posledních dvacet pět let.“ 
Microsoft novinářům přecijen chod Windows 8 zaprezentoval a to během proslovu CEO Microsoftu, Steva Ballmera, vyčkal však na úspěšné ukončení prezentace do samého konce, až poté  bylo řečeno, se šlo o zařízení ARM. 

Byl pro vás článek přínosný?