Hlavní navigace

Windows 8 oproti Windows 7 efektivněji využívají paměť

20. 10. 2011

Sdílet

 Autor:
Teprve nedávno zástupci Microsoftu zveřejnili informaci ohledně technologií pro práci s pamětí, které se využívají ve Windows 8 a jež mají snížit její spotřebu i ve srovnání s poměrně úspornými Windows 7.

Microsoft se tedy zjevně poučil a pryč jsou doby Visty, která chodila svižně v době svého uvedení jen na nejvýkonnějších počítačích a její rychlost odezvy oproti Windows XP byla na průměrném PC značně nižší. Microsoft ve Windows 8 používá několik technik, které se mají příznivě podílet na paměťových úsporách v řádech desítek až stovek megabajtů.

Bližší informace přinesl Steven Sinofsky na svém blogu, kde porovnává množství volné paměti pod Windows 7 a Windows 8 na netbooku s 1 GB RAM ve Správci úloh. Zatímco ve Windows 7 bylo po natažení OS k dispozici 609 MB paměti, Windows 8 ukazovaly celých 733 MB.

Microsoft tvrdí, že úspor docílil díky využití technologií deduplikování paměti, spojení často využívaných dat, optimalizací služeb, úsporám paměti na desktopu a prioritizací paměti.

Deduplikování paměti funguje tak, že správce paměti ve Windows 8 má za cíl identifikovat bloky se shodným obsahem a duplicitní kopie následně rušit a nahrazovat je odkazem na jediný výskyt. Deduplikace paměti není žádnou novinkou a využívá se v serverovém prostředí při virtualizaci, kde na více virtuálních strojích běží stejný operační systém s podobnými daty v paměti, čímž dochází k výrazným úsporám. Zavedení deduplikace paměti v osobních počítačích je ale novinkou a zejména v případě spuštění více shodných aplikací má dojít k výrazným úsporám.

Spojení často využívaných dat pak funguje tak, že kód a data, která se nejčastěji využívají společně, jsou v paměti co nejblíže u sebe a naopak méně využívané kódy jsou odsunuty na jiná místa. Mělo by tak dojít k omezení fragmentace a při dobrém rozdělení dat může dojít k efektivnějšímu využití operační paměti a lepší transparentnosti v jejím využití.

Další oblastí je optimalizace služeb. Microsoft se zaměřil na odstranění zbytečných služeb, kterých identifikoval celkem 13 a dále pak řadu z nich pozměnil, že se nespouští automaticky, ale jen na vyžádání.

Co se týká úspor paměti pro pracovní plochu, ta se má týkat primárně uživatelů, kteří budou využívat jen rozhraní Metro a nebude spouštět standardní desktopové aplikace. Windows 8 pak ani nebudou inicializovat komponenty potřebné pro klasické desktopové prostředí, což v současné fázi vývoje přináší úsporu zhruba 23 MB.

Poslední inovací z hlediska optimalizace paměti je její prioritizace. Tato technologie ale bude potřebovat aplikace, které ji dokáží využívat a případné úspory tedy závisí na jejím využití vývojáři. Jde o to, že aplikace pod Windows 8 bude mít možnost označit si část paměti s nízkou prioritou, kterou pravděpodobně nebude v budoucnu potřebovat. V případě požadavku na uvolnění fyzické paměti tak Windows 8 budou mít možnost takto označenou paměť prioritně uvolnit pro úlohy, které ji budou potřebovat kritičtěji.

Byl pro vás článek přínosný?