Hlavní navigace

Windows 8 slibují efektivnější kopírování souborů

26. 8. 2011

Sdílet

Microsoft se v chystaných Windows 8 rozhodl rozšířit funkcionalitu Průzkumníku, který má být nyní mnohem efektivnější zejména při práci se více soubory.

Nejde sice o zásadní inovaci jakou bylo třeba ohlášení nového dotykového rozhraní Windows 8, ale vzhledem k tomu, že kopírování, přesun a mazání souborů jsou podle Microsoftu jedny z nejčastěji využívaných funkcí v Průzkumníku (údajně tyto operace dohromady tvoří 50 % využití zmíněné aplikace), jde o vylepšení, které může každodenně ulehčit mnoha uživatelům jejich práci.

Kopírování se má zlepšit zejména v případech, kdy jsou přesouvány velké objemy dat jako třeba fotografie a videa a Microsoft má v tomto ohledu podle svých zástupců ve Windows 8 tři hlavní cíle: Přesunout všechny probíhající úlohy kopírování do jednoho okna, zjednodušit uživatelské rozhraní a umožnit větší kontrolu nad probíhajícími operacemi. Výsledkem by pak měla být lepší uživatelská zkušenost. Nicméně je potřeba podotknout, že podobnou funkcionalitou vylepšeného kopírování disponují různé manažery souborů (jako např. Total Commander) již roky a je spíše s podivem, že Microsoft na něčem podobném nezačal pracovat již dávno. Průzkumník totiž doznal od dob Windows 95 víceméně jen vzhledových změn spolu s redesignem celého OS a jeho funkcionalita byla považována spíš za okrajovou záležitost, což uživatele nutilo hledat pro práci se soubory alternativní aplikace a manažery.

Jak již bylo řečeno, kopírování více souborů bude probíhat v jednom okně, kde má být vidět, kolik položek se kopíruje, jejich zdrojový a cílový adresář a také postup úlohy. Přenos dat bude možné kdykoliv pozastavit nebo zrušit, pokud bude uživatel potřebovat urychlit nějakou jinou operaci. Zdrojové a cílové adresáře pak budou také prokliknutelné přímo z dialogu kopírování. Bližší informace o kopírovací úloze bude možné získat pomocí tlačítka „Více informací“ ve spodní části okna a výsledkem bude přístup k informacím o rychlosti přenosu, zbývajícím času a kolik dat ještě zbývá překopírovat.

Microsoft dále tvrdí, že ve Windows 8 zlepšil odhad, za jak dlouho bude úloha kopírování dokončena, ale nezveřejnil bližší detaily jakým způsobem toho docílil, protože tuto rychlost může ovlivnit řada dalších faktorů. Microsoft dále varuje, aby nový dialog nebyl brán za benchmarkovací nástroj, protože k těmto účelům nebyl vytvořen.

Windows 8 mají také řešit problém se soubory se stejným názvem a před přemazáním je uživatel varován, že dochází ke kolizi názvů a jak chce v této situaci pokračovat.

Byl pro vás článek přínosný?