Hlavní navigace

Windows 8: Systém zabrání opakovaným restartům

24. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © artifika - Fotolia.com
Zástupci společnosti Microsoft uvedli, že další verze operačního systému – Windows 8 – bude obsahovat funkci, která zabrání neustálému restartování počítače.

Když Windows 8 objeví problémy, automaticky se zobrazí nová nabídka s možnosti oprav a obnovení funkcí. Až poté počítač provede restart nebo správné načtení systému. Chris Clark, který pracuje jako manažer testovacího týmu nadcházejících Windows, popsal nové nástroje na blogu Building Windows 8. Tvrdí, že operační systém zasáhne, jestliže se PC restartuje kvůli problémům více než dvakrát za sebou.

Přestože Clark označil tyto změny (zdůvodněné právě zvyšujícím se počtem restartů) za nutné, uživatelé často nevědí, že proces restartování lze přerušit stisknutím kláves F2 nebo F8. Ať již jsou argumenty jakékoli, nekonečná restartování systému by měla být brzy věcí minulosti.

Popsaný problém se u operačních systémů od Microsoftu objevil vícekrát. Aktualizace, kterou firma vydala v roce 2008 s cílem připravit přístroje na servisní balík Vista Service Pack 1 (SP1), ochromila PC tím, že je uvrhl do nekonečného cyklu restartování.

Podobný problém však nastal ještě na konci roku 2009, když se uživatelé rozhodli přejít na nový OS Windows 7. Tehdy se bezpečnostní aktualizace dostala do konfliktu s nástrojem na nelegální získání přístupových práv správce (rootkit), kterým byly PC s OS Windows XP infikovány.

Windows 8 budou obsahovat funkci automatického převzetí služeb při selhání (automatic failover), která načte novou nabídku při restartu v případě, že v dané chvíli neexistuje způsob, kterým by se OS úspěšně rozběhl. Nabídka bude obsahovat několik možností, které by měly uživateli pomoci problém opakovaného restartování počítače vyřešit.

„Tato funkce, která vzniklé problémy řeší automaticky, vás navede přímo do nabídky při restartu. Stane se tak kdykoli, kdy se vyskytne problém, který by zabraňoval systému správně naběhnout,“ sdělil Clark s tím, že se to týká i situací, kdy se systém domnívá, že restart probíhá úspěšně, přestože pro PC není nutný. Clark navíc tvrdí, že čas pro započetí restartu bude u Windows 8 tak rychlý, že uživatel nestihne stisknout klávesy F2 nebo F8 ještě před zahájením celého procesu.

Windows 8 řeší i další záležitosti spojené s opětovným spuštěním systému. Pokud například neproběhne úspěšně spuštění jádra, automaticky se nastartuje obnovení procesu. Jestliže druhý pokus selže, počítač automaticky stáhne nouzový opravný systém (Windows Recovery Environment). Ten byl uveden poprvé pro OS Windows Vista.

Microsoft se o novince implementované do Windows 8 zmínil již minulé září, když byl zveřejněn náhled nové verze OS. Podle informací společnosti bude restart v nejnovější verzi OS o 30 až 70 procent rychlejší než v jeho předchozích verzích. Alespoň podle interních testů, které provádějí zaměstnanci Microsoftu.

Byl pro vás článek přínosný?