Hlavní navigace

Windows Phone 7 na telefonech Nokia změní síly v mobilním světě

12. 2. 2011

Sdílet

 Autor:
Partnerství společností Nokia a Microsoft může mít v mobilním světě řadu nečekaných důsledků.

Již delší dobu se spekulovalo o možné hlubší spolupráci společností Microsoft a Nokia. Spekulace byly včera konečně potvrzeny zprávou, že Nokia adoptuje Windows Phone jako svůj primární systém pro mobilní telefony a dále bude s Microsoftem spolupracovat v oblasti reklamy a mapových služeb. Vznikne tak nová, silná konkurence pro iPhone od Applu a Android od Googlu?

Microsoft již podle svých slov pracuje na prvním telefonu značky Nokia a firmy také komunikují s výrobci čipů. Nokia začne používat v mobilních zařízeních reklamní systém adCenter a dále se Nokia Maps stanou součástí vyhledávacího enginu Microsoft Bing. Cílem má být dostat telefony s operačním systémem Windows Phone mezi co širší skupinu uživatelů, což je něco, co Microsoft v současném souboji platforem opravdu potřebuje. Naopak Nokia doufá, že se jí tímto krokem podaří zastavit propad na trhu, který nastal v roce 2007 po uvedení prvního modelu iPhone Applem a následně ohlášením mobilní platformy Android Googlem v roce 2008.

Nokia chce sice dále podporovat i svoje vlastní platformy jako je Symbian a MeeGo, ale analytici vidí díky tomuto kroku jejich budoucnost značně méně perspektivně než dříve. Zvláštní v této souvislosti je, že Alberto Torres, který řídil vývoj OS MeeGo, ve čtvrtek odešel z vedení Nokie kvůli údajně jiným zájmům ve společnosti. Je proto možné, že MeeGo již ze strany Nokie nebude věnována taková pozornost jako doposud.

Právě Intel, který vyvíjí spolu s Nokií linuxovou mobilní platformu MeeGo, by mohl být podle analytiků novým partnerstvím nejvíce poškozený, protože přístroje s MeeGo měly podporovat jeho procesory Atom, zatímco Windows Phone 7 touto podporou nedisponují a jsou orientovány na čipy ARM. Přitom právě od platformy MeeGo a spolupráce s Nokií si Intel sliboval zvýšení konkurenceschopnosti svých řešení vůči intenzivně posilujícímu ARMu. Intel je proto rozhodnutím společnosti Nokia zklamán, jak potvrdila mluvčí firmy Suzy Ramirez, ale plány v oblasti smartphonů se z jeho strany zatím nijak nemění a počítá se s uvedením smartphonů s procesory Intelu ještě v tomto roce.

Podle dalších analytiků je partnerství Microsoftu a Nokie vítězstvím pro Apple. Ten totiž s Nokií vede patentové spory ohledně technologií používaných v telefonech obou stran (více viz články iPhone od Applu údajně porušuje patenty Nokie a Apple vrací úder: Žaluje Nokii pro porušování vlastních patentů), ale pokud se Nokia zaměří na vývoj přístrojů s OS Windows Phone, je možné, že tyto spory budou uzavřeny, protože již nebudou dále tolik aktuální a vůči Windows Phone nevznesl Apple zatím žádné stížnosti.

soutez_casestudy

 

nokia microsoft ceo
Na fotografii je CEO společnosti Nokia Stephen Elop a CEO Microsoftu Steve Ballmer ve svém oblíbeném svetru.

Byl pro vás článek přínosný?