Hlavní navigace

Windows Sandbox: Jednoduchý virtuální PC od Microsoftu - 7.díl

5. 9. 2019

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Ochraňte svůj počítač při testování podezřelých webů nebo nekalého softwaru.

Předcházející díl

 

Firma Microsoft pravděpodobně integrovala do svého Windows 10 May 2019 Update jednoduše se ovládající Windows Sandbox, který má sloužit jako bezpečné místo pro testování nedůvěryhodných aplikací. Nicméně Windows Sandbox se dá použít i k ledasčemu jinému. Ostatně Windows Sandbox a obecně sandboxing počítačových aplikací jako takových vám umožňuje vyzkoušet si „nástroj“, o němž máte podezření, že by mohl být malwarem, popřípadě web, jehož důvěryhodností si nejste právě jisti. Za normálních okolností se doporučuje držet se od takových věcí dále, nicméně díky Sandboxu si můžete dovolit být trochu odvážnější.

Přizpůsobení Windows Sandboxu pro každodenní použití (pokračování)

Jak jsme již zmínili, Sandbox je bezesporu dobrá věc, ale vyžaduje výkonný počítač. Když jsme jej provozovali na notebooku Surface Laptop první generace (procesor Core i5-7200U Kaby Lake), stačilo otevření tří záložek s multimediálním obsahem v Sandboxu, aby se vytížení procesoru trvale pohybovalo nad 90 procenty. Navíc čas od času bylo vidět zaseknutí při pohybu po obsahu internetové stránky. U výkonnějšího notebooku Surface Pro (2017) běžel Windows Sandbox daleko pružněji.

Nemyslete si, že budete v Sandboxu hrát hry. Ale otevření emailu přes Outlook.com? Žádný problém. Stažení něčeho, co by měla být distribuce Linuxu, přes uTorrent? I to je bez problémů. (Ovšem namapovat soubor ISO v Sandboxu nejde).

Standardně ve Windows Sandboxu neuvidíte žádné možnosti přizpůsobení. Ostatně je to dobře, protože alespoň zůstanou osobní data mimo Sandbox – minimálně do okamžiku, kdy to skutečně nebude třeba.

soutez_casestudy

Záleží jen na vás, jak moc budete chtít Windows Sandbox integrovat do svého každodenního života. Už jsme osobně shlédli nějaká videa, která ukazují účinky počítačového malwaru právě v prostředí Sandboxu – jednoduše proto, že až malware dokončil zkázu celého virtuálního počítače ve Windows Sandboxu, bylo jej možné jednoduše vypnout. (Pro jistotu stejně ale doporučujeme zkoušet takové testy s již známým malwarem, protože nikdo nemůže stoprocentně říci, zda nějaký malware by přece jen nemohl nějakým způsobem uniknout z virtuálního počítače Windows Sandbox). Ať je to, jak chce, Windows Sandbox nabízí určitě více než jen testování aplikací.

Je třeba na rovinu říci, že kromě Windows Sandboxu existuje celá řada dalších aplikací, které se dají použít ke stejnému účelu: Sandboxie (jak zdarma dostupná, tak placená verze), BitBox, který je určen speciálně pro pohyb n Internetu, ShadeSandbox a další. Každý z těchto nástrojů má své klady i zápory. Co se týče Windows Sandboxu, pak v jeho případě je jisté, že v něm najdete zdarma dostupné a bezpečné řešení pro sandboxing, které je navíc integrováno přímo do prostředí operačního systému Windows.

Byl pro vás článek přínosný?