Hlavní navigace

Wing – Společnost LG představila telefon s otáčecím displejem ve tvaru písmene Té

16. 9. 2020

Sdílet

 Autor: LG
Zapomeňte na rozkládací telefony. V LG přišli s neortodoxním designem, který displej otáčí jako vrtuli.

Společnost LG ukázala nový typ chytrého telefonu se dvěma displeji – větším předním, jehož pootočením se pod ním odhalí druhý menší. Ten dokáže fungovat samostatně nebo doplňovat přední displej. Design LG Wing (Křídlo), jak se telefon jmenuje, je rozhodně z těch neortodoxních, byť může připomenout některé atypické modely z konce první dekády nového milénia, které byly sice ještě tlačítkové, ale s otevřeným displejem rovněž tvarovaly písmeno Té.

Na prvních prezentačních videích LG ukazuje několik způsobů využití dvojitého displeje. Například když je hlavní vytočená část využita pro GPS navigaci a druhá souběžně k telefonování či ovládání muziky. Anebo když větší displej slouží jako obrazovka sledovaného filmu a menší jako prostor pro jeho ovládání či textování. Kolik aplikací už takové rozdělení obrazu podporuje, firma neuvádí, ačkoliv potvrdila spolupráci například s YouTube, které zobrazí video v předním displeji a komentáře v menším spodním. Součástí telefonu pak je také funkce Multi App umožňující nastavit zkratky pro dvojice aplikací, které mají být spuštěny souběžně.

Může krom nevšedního designu LG Wing nabídnout i něco dalšího? Ale jistě, ačkoliv výbava k těm úplně špičkovým nepatří. Kromě jiného v jeho nitru najdeme procesor Snapdragon 765G s podporou 5G, GPU Adreno 620, 8 GB RAM, 128/265 GB kapacity (rozšiřitelné až na 2 TB) a 4000 mAh baterii podporující bezdrátové nabíjení. Telefonu sice chybí 3,5 mm audio port, zato se může pochlubit trojitým fotoaparátem – hlavní nabízí rozlišení 64 Mpx a optickou stabilizaci, další 13 Mpx, respektive 12 Mpx a široký úhel. K tomu navíc funkci označovanou jako Gimbal Motion Camera, která umožní spodní část vytočeného telefonu využít jako úchop s ovládacími prvky. Pro selfie má telefon ještě čelní pop-up kameru.

příloha_ovladnete_sva_data

A není bez zajímavosti, že designéři se zaměřili rovněž na odolnost telefonu. Otáčecí mechanismus by měl vydržet až 200 tisíc otočení (víc než 100 denně po dobu 5 let), přičemž zadní strana předního dílu je vyvedena ze speciálního materiálu, aby otáčením nedošlo k poškrábání druhého displeje. Celý telefon pak disponuje krytím IP54, je tedy zčásti odolný vůči stříkající vodě a prachu, a zároveň splňuje vojenský standard MIL-STD-810G, kterým se mohou chlubit ty nejodolnější telefony na trhu. Odolná konstrukce a dva displeje se však přirozeně podepsaly na vyšší hmotnosti, telefon váží 260 g (při uhlopříčce 6,8″ a rozměrech 169,5 x 74,5 x 10,9 mm).

Cenu zatím jihokorejský výrobce nezveřejnil, do prodeje by však měl jít na domácím trhu už v říjnu. Severoamerický a evropský trh budou následovat.

Byl pro vás článek přínosný?