Hlavní navigace

Word umí otevřít daleko více formátů, než by se mohlo zdát - 5.díl

15. 12. 2018

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Textový editor MS Word dokáže zpracovat pro většinu uživatelů možná až překvapivě velký počet formátů souborů.

Předcházející díl

 

V programu Microsoft Word, který je jako textový editor součástí kancelářského balíku MS Office, můžete otevřít, popřípadě do něj importovat celou řadu formátů souborů. Nepleťte si ovšem formát souboru s pojmem formátování souboru, které se u většiny programů týká rozvržení stránky. Naproti tomu jsou formáty souborů malé kódované programy, které počítači říkají, jak zpracovat soubory používané v konkrétních programech. Stačí, když se podíváte na tři nebo čtyři znaky, které následují za názvem souboru za znakem tečky – to je přípona souboru, která napovídá, jakým programem je možné soubor otevřít.

Otevření snímků PowerPointu ve Wordu

1. Otevřete některou z prezentací vytvořených v PowerPointu.

2. Aktuální verze PowerPointu: Klepněte do nabídky Soubor > Exportovat > Vytvořit podklady a následně stiskněte tlačítko Vytvořit podklady. Starší verze PowerPointu: Klepněte do nabídky Soubor > Publikovat > vytvořit podklady v programu Microsoft Word

3. U všech verzí PowerPointu 2007 – 2016: Následně se zobrazí dialogové okno Poslat do Wordu.

4. Klepněte na přepínač u jednoho z pěti nabízených formátů, který se vám líbí – na výběr máte například možnosti Poznámky vedle snímků nebo Poznámky pod snímky.

5. V dalším kroku vyberte jeden ze přepínačů Vložit nebo Vložit propojení.

Vytvoření podkladů pro vložení do Wordu

6. Jak při výběru přepínače Vložit, tak při výběru přepínače Vložit propojení se otevře program Microsoft Word a vloží všechny snímky z vaší prezentace do Wordu. Volba Vložit vloží každý snímek na jednu stránku (jednotlivé snímky budou velké), volba Vložit propojení vloží na jednu stránku několik snímků (jednotlivé snímky budou menší).

7. Volba Vložit vám umožní jednotlivé snímky upravovat ve Wordu (stačí na snímek poklepat levým tlačítkem myši). Volba Vložit propojení otevře PowerPoint a umožní vám upravit snímek přímo v PowerPointu (i zde stačí na snímek poklepat levým tlačítkem myši). Na snímcích tak můžete ve Wordu upravovat text, nadpisy, fonty, rozložení stránky a mnoho dalšího, abyste ve výsledku vytvořené podklady přizpůsobili požadavkům posluchačů.

Volby Vložit propojení a Vložit při vkládání snímků PowerPointu do Wordu

 

soutez_casestudy

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?