Hlavní navigace

YouTube zakročí proti dezinformacím o vakcínách

16. 10. 2020

Sdílet

 Autor: Fotolia © Karen Roach
Sociální sítě přitvrzují v boji proti dezinformacím, fake news a klamavým reklamám.

YouTube se zavázal, že začne odstraňovat dezinformace související s koronavirem, nově včetně zpráv o vakcínách. Na platformě nebude prostor pro žádný obsah, který bude s rozporem zdravotnických organizací.

YouTube se tak připojil k aktivitám Facebooku, který oznámil, že zakáže reklamy, které odrazují lidi od toho, aby se nechali naočkovat. Na neplacené příspěvky či komentáře však toto nařízení aplikovat nebude. A ačkoliv YouTube „lékařsky nepodložený“ obsah už nějakou dobu odstraňuje, tentokrát zasahuje výslovně proti informacím souvisejícím s vakcinací.

„Vakcína na Covid-19 je možná blízko, proto chceme zajistit, že máme pravidla nastavena správně tak, abychom mohli odstraňovat související dezinformace,“ uvádí YouTube. Jako příklad jmenuje obsah, ve kterém by zazněla, že vakcína zabíjí lidi, způsobuje neplodnost nebo obsahuje mikročipové implantáty. Od února přitom YouTube odstranil už 200 tisíc dezinformačních videí o novém koronaviru.

CS24

Opatření související s omezením reklamy, které zavádí Facebook, má omezit nařčení, že profituje z šíření zpráv proti vakcíně. Krom omezení nežádoucích reklam však sociální síť chystá též kampaň, která uživatelům poskytne informace o očkování proti chřipce. Uživatelské skupiny vymezující se proti vakcínám budou moct na Facebooku fungovat i nadále.

Jak už dříve uvedl Jason Hirsch, který má nastavování pravidel Facebooku na starosti, společnost prý věří, že uživatelé mají mít právo vyjádřit své osobní názory na očkování, a že agresivnější cenzura by mohla naopak přivést více uživatelů na stranu „pochybovačů“. Přesto lze pozorovat, že Facebook v cenzuře přitvrzuje – před pár dny zakázal příspěvky popírající holokaust a také obsah související s konspirační teorií známou jako QAnon.

Byl pro vás článek přínosný?