Hlavní navigace

Z licencí Windows pro PC má Microsoft stále méně peněz

30. 4. 2015

Sdílet

 Autor: © Tsiumpa - Fotolia.com
Microsoft minulý týden oznámil, že jeho příjmy z počítačových licencí Windows pro výrobce PC a dalších zařízení v prvním čtvrtletí meziročně poklesly o 698 milionů dolarů, tedy 22 procent. To by nebyl takový problém, pokud by příjmy z počítačových licencí Windows Microsoftu neklesaly v dvouciferných číslech již druhé čtvrtletí v řadě.

Může americký gigant tento trend vůbec ještě nějak změnit? Celkově Microsoft za tento fiskální rok, který mu končí 30. června, získal za licence Windows OEM o 1,2 miliardy dolarů méně, než během prvních tří čtvrtletí předchozího fiskálního roku.

Příjmy od OEM za první čtvrtletí tohoto roku byly nižší o 26 procent u „neprofesionálních“ licencí a o 19 procent u „profesionálních“ licencí. Tyto pojmy označují jednotlivé typy licencí Windows: pod neprofesionální licenci patří OS pro domácí PC a tablety, zatímco profesionální kategorie označuje zařízení určená pro firmy.

Podle Microsoftu stojí za nižším počtem prodaných profesionálních licencí především to, že v minulém roce firmy hromadně opouštěly Windows XP kvůli ukončení jejich podpory. Pokles počtu prodaných spotřebitelských licencí je pak podle šéfa Microsoftu Satyi Nadelly do značné míry zapříčiněn tím, že ceny spotřebitelských zařízení jsou na rekordně nízké úrovni a Microsoft musí výrobcům poskytovat slevy.

„Svůj byznys s Windows pro domácí uživatele přizpůsobujeme měnícímu se prostředí na trhu. I když příjem z neprofesionálních licencí v tomto čtvrtletí poklesl, aktivací meziročně přibylo. Navíc se již začíná projevovat to, jak zvýšený počet uživatelů našich služeb může navyšovat příjmy během životního cyklu zařízení s Windows v jiných kategoriích,“ uvedl Nadella.

Měnící se přístup Microsoftu je možné nejlépe demonstrovat na tom, jak americký gigant bude zdarma rozdávat licence Windows 10 uživatelům Windows 7 a 8.1.

Komplexně zhodnotit novou strategii však nebude podle analytika Jana Dawsona ze společnosti Jackdaw Research vůbec snadné. „Bude trvat dva až tři roky, než získáme lepší přehled o tom, jakým směrem se věci vyvíjejí,“ uvedl Dawson. A to je pro veřejně obchodovanou společnost jako Microsoft velmi dlouho.

soutez_casestudy

„V dlouhém období budou příjmy z Windows klesat,“ dodal Dawson s tím, že zatím není jasné, jak Microsoft může tuto ztrátu v řádu miliard dolarů vykompenzovat pomocí služeb.

„Microsoft se bude muset přesunout od softwaru, kde firmy tradičně měly obrovskou marži, na cloud, kde je hrubá marže okolo 40 %. Celý byznys Microsoftu se tak bude muset výrazně změnit,“ dodal Dawson.

Byl pro vás článek přínosný?