Hlavní navigace

Z low-code vývoje se mezi zaměstnavateli stává žádaná dovednost

14. 7. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Proměňující se trendy na pracovních trzích kladou na žadatele o práci nové nároky.

Nedostatek vývojářů posouvá trendy na pracovních trzích a pro mnohé zaměstnavatele začíná být prioritou hledání zaměstnanců s dovednostmi z oblasti softwarového vývoje nebo jejich interní vyškolení. To umožňuje rozmach low-code a no-code platforem, umožňující vývoj aplikací i lidem bez zkušeností s kódováním.

„V budoucnu budou pro zaměstnance naprostou samozřejmostí, jako jí dnes jsou nástroje pro zvyšování produktivity,“ odhaduje John Bratincevic, analytik společnosti Forrester.

Low-code na vzestupu

Lednový průzkum společnosti IDC ukázal, že 49 % firem pořizuje low-code či no-code platformy proto, aby mohly vyvíjet a inovovat uvnitř organizace. V roce 2021 globální trh s low-code vývojářskými technologiemi dosáhl obratu 13,8 miliardy dolarů a jejich využívání meziročně vzrostlo o víc než 20 %. Dle společnosti Gartner by s nimi v příštím roce mělo pracovat víc než půl milionu středních a velkých společností.

Je pro vás u AI projektů zásadní rychlá návratnost investic?

Například společnost ServiceNow, poskytovatel cloudového softwaru, uvádí, že víc než 80 % jejích klientů už používá její low-code řešení App Engine, přičemž jeho aktivní uživatelská základna meziměsíčně roste o 47 %. Dle generálního manažera divize App Engine Business, Marcuse Torrese, nároky na užívání low-code/no-code řešení rostou mimo jiné z toho důvodu, že zaměstnanci firmy rozumí jejím potřebám lépe než případný dodavatelský subjekt.

Zaměstnanci, kteří low-code/no-code vývoj ve firmách obstarávají jsou prý zejména mladší, na jejich pracovní specializaci však nezáleží.

„Vím třeba i o lidech z oddělení lidských zdrojů, kteří s vývojem aplikací jinak nemají žádné zkušenosti. Ale zkouší a učí se,“ říká Torres. „Většinou začínají se základní aplikací, kterou ale dokážou postupně rozvinout dle požadavků svých kolegů.“


Dodavatele PC čekají těžké časy, prodeje dramaticky klesnou
Přečtěte si také:

Dodavatele PC čekají těžké časy, prodeje dramaticky klesnou

Jak upozorňuje Torresova kolegyně, viceprezidentka divize Global Talent Development, Sarah Pfuhlová, zásadní je při spuštění takto vyvinuté aplikace dohled. Nelze prý jen vyvinout a spustit aplikaci; je třeba ji konzultovat s profesionálním IT oddělením a ujistit se, že je v souladu se směrnicemi firmy.

S tím souhlasí též Abha Dogrová ze společnosti Schneider Electric. Aplikace vyvinuté stranou tradičního vývojářského procesu totiž mohou představovat zvýšené kyberbezpečnostní riziko a v případě jejich dalšího nekontrolovatelného vývoje v budoucnu vést též k vícenákladům vzniklým z upřednostnění snazšího řešení namísto toho důkladnějšího.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video? 

„S pomocí low-code zpravidla vznikají jednodušší aplikace pro konkrétní potřebu, pokud se však začnou rozrůstat, musí být jejich vývoj daleko důkladnější. Ta hranice je přitom velice tenká,“ říká Dogrová, jejíž zaměstnavatel vzdělává zaměstnance v oblasti softwarového vývoje už sedm let.

K tomu přidává postřeh ještě Torres: „Lidé, kteří se vývojem softwaru neživí, si neuvědomují, že největší náklady nesouvisejí s vývojem aplikací, ale s jejich údržbou. (…) Za bezpečnost systémů a dat jsou ve finále zodpovědní IT profesionálové, kteří rozhodně nejsou zvědaví na to, aby kontrolovali tunu nových aplikací, o jejichž vývoji předem nic nevěděli.“

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?