Hlavní navigace

Z tabletu počítač snadno a rychle - 1.

21. 11. 2013

Sdílet

Někdo má rád holky, jiný zase vdolky. A proti gustu žádný dišputát. Takže tento článek je pro ty, kdo by se rádi zbavili svého notebooku a začali jako primární PC používat tablet.

„Zabiják notebooků“ v podobě tabletu se sice ještě na trhu neobjevil, nicméně stále si můžete nakonfigurovat „placku“, která by váš notebook nahradila dostatečně na to, abyste svůj laptop odložili do skříně. Mezi hlavní výhody tabletů patří menší hmotnost, delší výdrž baterie a téměř okamžité nabootování systému, což jsou, jak se jistě shodneme, základní stavební prvky produktivity. Tedy mimo jiné.

Pokud jde o produktivitu, pak mají zařízení Surface 2 a Surface Pro 2 od Microsoftu jednu velkou výhodu oproti svým konkurentům s iOS a Androidem, a sice kancelářský balík Office, který je na Surface 2 již v době koupě předinstalován, na Surface Pro 2 si jej pak samozřejmě můžete přikoupit. Oba navíc mají prostorné (v porovnání s jinými tablety) 10,6palcové displeje. Surface Pro 2, se svým úplným operačním systémem Windows a schopností spouštět aplikace pro tento systém, pak stačí doplnit o klávesnici/pouzdro Touch Cover nebo Type Cover, případně nějakou externí plnohodnotnou klávesnici, a máme tu hybrid jako vyšitý.

Velká většina těch, kteří již tablety mají, však oplývá jinými modely, zejména iPady a tablety s Androidem. Pro ně jsou samozřejmě k dispozici jiné, alternativní kancelářské balíky. S těmi správnými aplikacemi a příslušenstvím v kombinaci s několika málo změnami ve vašich pracovních návycích může váš tablet za určitých okolností zcela nahradit konvenční notebook.

Vyberte si svůj tablet

Takže Microsoft už bychom měli vyřešený. Ne, že by jeho tablety byly špatné, naopak. Ale myslíme si, že „překopání“ takového Surface Pro 2 na produktivní a plnohodnotnou náhradu notebooku již není potřeba; on už totiž produktivní a plnohodnotnou náhradou je sám o sobě.

Google Nexus 10

CS24

Jestliže svůj tablet ještě nevlastníte, pak se jako první volba dostane na mysl samozřejmě Apple iPad a „něco s Androidem“. A abychom mohli srovnávat, vybereme si Google Nexus 10. Ten má o trochu větší displej, vestavěnou NFC (near-field communication, tedy komunikaci blízkého pole) technologii a o něco nižší startovní cenu: v ČR kolem 10 tisíc za 32GB model (zdroj: Heureka.cz).

iPad ve své aktuální mutaci Air koupíte za 12 290,- Kč v 16GB provedení. Méně však váží (jen asi 450 gramů v porovnání s přibližně 600 gramy u Nexusu 10) a navíc všechny modely nabízejí za příplatek LTE připojení, což je velká výhoda zejména pro ty, kteří hodně cestují. Navíc jde o funkci, kterou na mnoha noteboocích nenajdeme. (Ovšem vezmeme-li v úvahu, že nedávno aktualizovaný Nexus 7 od Googlu 4G LTE nabízí, asi bychom si i vsadili na to, že budoucí aktualizovaný Nexus 10 bude stejnou technologii nabízet taktéž.)

Byl pro vás článek přínosný?